Selecteer een pagina

Overslagdozen passen perfect rond dat waardevolle boek of vormen een perfecte bescherming voor een reeks boeken of tijdschriften. Zo’n doos heeft een stijlvolle en professionele uitstraling en het beschermt je boek tegen licht, vuil en slijtage. Volg deze tutorial en leer hoe je je eigen eigen overslagdoos maakt.

Dit is een vertaling van een tutorial bij Tuts+: Build a Custom-made Clamshell Box for Your Book (oorspronkelijke tekst in het Engels en de foto’s van Erica Munoz).

Materialen

Materialen die je nodig hebt
  • Het boek waarvoor je de doos gaat maken
  • Karton
  • Vouwbeen
  • Zuurvrije lijm
  • Lijmborstel
  • Meetlat
  • X-acto mes
  • Snijmat
  • Oude krant
  • Eén vel middelzwaar handgeschept papier voor de buitenkant
  • Eén vel papier van handgeschept papier voor de binnenkant
  • Potlood (optioneel)
  • Schaar

Je kan ook boekbinderslinnen gebruiken om de buitenkant van de doos te bekleden. Het spreekt voor zich dat het materiaal dat je kiest voor de buitenkant van de doos bij het boek past waarvoor je de doos maakt. Bijvoorbeeld, als de kaft van je boek bekleed is met boekbinderslinnen, kan je voor je doos best een bijpassende stof kiezen. Je moet wel nog handgeschept papier voorzien voor het bekleden van de binnenkant. Klik hier voor een tutorial voor het maken van je eigen boekbinderslinnen.

De anatomie van een overslagdoos

Een overslagdoos is samengesteld uit drie belangrijke delen: een kleine helft om het boek in te leggen, een grotere helft die over de kleinere sluit en een verbinding tussen de twee helften (scharnierend gedeelte). Het is belangrijk om je doos in de juiste volgorde te maken, omdat elk stuk gemeten wordt aan de hand van het vorige deel. Hoe bepaal je de afmetingen van de kleine helft? Vermits het een doos op maat is, begint het allemaal bij het boek.

1. Meet je boek

Stap 1

Meet en noteer de hoogte van je boek. Deze kant is parallel aan de rug van je boek. Rond je metingen af naar boven. Als je naar beneden afrondt, zal je boek niet in je doos passen.

meet de hoogte van je boek

Stap 2

Meet en noteer de breedte van je boek. Deze kant staat loodrecht op de rug van je boek.

meet de breedte van je boek

Stap 3

Meet en noteer de dikte van je boek (dit is de breedte van de rug).

meet de dikte van je boek

Herhaal stap 1 tot en met 3 om na te gaan of je metingen correct zijn. Dit zal je een hoop verspilde tijd en materialen besparen.

2. Bepaal de grootte van de kleine helft

Elke helft is gemaakt uit één stuk karton, de zijkanten worden gemaakt door te rillen en om te vouwen. Een beetje wiskunde om de juiste afmetingen van de beide helften te bepalen. Om fouten te vermijden controleer je best alles nog eens en schrijf je overal de juiste afmetingen op.

Stap 1

Neem de hoogte van het boek en voeg twee keer de dikte, plus twee keer de dikte van het karton toe. Bijvoorbeeld, de hoogte van mijn boek is 11cm, de dikte is 2cm en de dikte van mijn karton is 0,2 cm, dus 11 + 4 + 0,4 = 15,4 cm. Dit wordt de hoogte van de kleine helft.

Stap 2

Neem de breedte van het boek en voeg de dikte van het boek plus de dikte van het karton toe. Als de breedte van mijn boek 13,2 cm is, wordt dat 13,2 + 2 + 0,2 = 15,4 cm. Dit wordt de breedte van het kleine helft.

3. Bepaal de grootte van de grotere helft

Stap 1

Neem de hoogte van de kleine helft en voeg vier keer de dikte van het karton toe, vermeerderd met 0,8cm om wat speelruimte te hebben voor de kleine helft. Mijn kleine helft is 15,4 cm en 4 x 0,2 = 0,8 cm, dus 15,4 + 0,8 + 0,8 = 17 cm. Dit wordt de hoogte van de grotere helft.

Stap 2

Voeg vier keer de dikte van karton toe aan de breedte van de kleine helft. Dit wordt de breedte van de grotere helft. 4 x 0,2 = 0.8cm en de breedte van mijn kleine helft is 15,4 cm, dus de breedte van mijn grotere helft wordt 16,2 cm.

4. Snij en ril het karton voor de beide helften

Stap 1

Snij de beide helften uit het karton volgens de afmetingen die je hierboven hebt berekend. Maak je snede zo recht mogelijk want anders heb je straks een kromme doos.

snijd het karton voor de klene en de grotere helft van de overslagdoos
snijd het karton voor de kleine helft van de overslagdoos

Stap 3

Voor de zijkanten van de kleinere helft, neem je het X-Acto mes en ril je langs drie zijden een lijn. Om te weten waar deze lijn moet komen heb je de dikte van het boek nodig. Meet deze afstand vanaf de rand van het karton en ril je lijn. Om het karton te rillen, snijd je het karton niet volledig door maar slechts halfweg door het karton. Meestal moet je ongeveer drie tot vier keer met je X-Acto mes langs je meetlat gaan om een goede rillijn te maken.

maak rillijnen op de beide helften
rillijnen langs drie zijden van het karton

Stap 4

Maak de zijkanten van de grotere helft door een lijn te rillen over drie zijden, op een afstand van de dikte van het boek plus 0,3cm vanaf de rand van het karton.

uitgesneden en gerilde stukken karten

Stap 5

Snij de vier vierkantjes in de hoeken weg.

snijd de overtolige hoekjes weg

5. De beide helften vouwen

Stap 1

Neem de beide helften en vouw de randen langs de rillijnen. Als het vouwen niet gemakkelijk gaat, controleer dan de rillijn en zorg ervoor dat insnijding tot ongeveer halverwege het karton is gemaakt.

vouw de zijwanden

Stap 2

Zorg ervoor dat de beide helften en het boek correct passen door de kleine heft in de grotere te plaatsen en door het boek in de kleine helft te leggen. Als de twee helften niet in elkaar passen, zal je opnieuw moeten beginnen, ga dan terug in deze tutorial en controleer je afmetingen.

Zorg dat het boek in de kleinste helft past
zorg er voor dat je boek en de beide helften mooi in elkaar passen

6. Bekleding van de beide helften

Stap 1

Teken eerst de omtrek van de kleine helft op het stuk handgeschept papier. Leg het handgeschept papier dat je voor de buitenkant van de doos gekozen hebt op de snijmat. Plaats de kleine helft op zijn kant, 5cm van de rand van het papier. Als je papier ongelijke randen heeft, plaats de helft dan op 7cm van de rand.

bepaal de breedte van het papier voor de bekleding van de kleinste helft

Stap 2

Rol de kleine helft langs zijn drie zijden en maak een aanduiding op het papier met je potlood of X-Acto mes.

rol de helft langs drie zijden over het papier om de lengte te bepalen

Stap 3

Teken de breedte op het paper door twee keer de dikte van de kleine helft + 6 cm af te meten. Nogmaals, voeg ten minste 2cm aan deze berekening toe als het papier een ongelijke rand heeft.

meet de dikte van je strip papier
Meet het papier af voor de bekleding

Stap 4

Snijd het papier.

Snijd het papier

De eventuele ongelijke randen van je papier bijsnijden.

De randen van het papier bijsnijden

Stap 5

Herhaal stap één tot en met vier om ook het papier voor de grotere helft op maat te snijden Je hebt nu twee gevouwen helften en twee stukken papier voor de buitenbekleding.

Stappen 1 tot en met 4 herhalen

7. De buitenkant van beide helften bekleden

Stap 1

Neem de kleine helft, het papier voor de bekleding van deze kleine helft, een lijmborstel en de lijm.

Neem kleine helft, papier, lijmborstel en lijm

Stap 2

Breng lijm aan op een van de zijkanten van de kleine helft.

Breng lijm aan op de zijkanten

Stap 3

Positioneer de kleine helft met de gelijmde zijkant op het papier en laat 2,5 cm vanaf de onderkant en de open kant (de kant zonder opstaande rand) vrij.

Plaats de kleine helft met de gelijmde zijkant op het papier

Stap 4

Wrijf het gelijmde deel aan met het vouwbeen en verwijder de luchtbellen.

Wrijf aan met vouwbeen

Stap 5

Breng lijm aan op de twee volgende zijkanten van deze kleine helft. Plaats de zijwanden vervolgens op het papier en wrijf aan met het vouwbeen.

lijm de volgende zijwand
lijm laatste zijwand

Stap 6

Snij het papier bij zodat aan beide kanten een gelijke lengte uitsteekt.

papier bijsnijden

Stap 7

Herhaal deze stappen om de buitenkanten van de grotere helft te bekleden.

8. Maak een insnijdingen in de hoeken

Nu de buitenkanten van de beide helften bekleed zijn, zal je in de hoeken enkele insnijdingen moeten maken zodat je het papier kan omplooien. Het is alsof je een cadeautje gaat inpakken, maar dan met lijm.

Stap 1

Neem je schaar en snijd recht naar beneden in elk van de hoeken. Dit is twee keer aan de bovenkant en twee keer aan de onderkant van elke helft.

Snijd hoeken van papier in
knip de hoeken recht

Stap 2

Draai de kleine helft een kwartslag om, zodat de open zijde naar jou toe staat. Maak op de flap papier die voor je op tafel ligt een rechte insnijding die start op 0,2cm naar beneden en op 0,2 cm naar binnen vanaf de rand van de doos (zie ook op de foto).

maak een insnede om de hoek af te werken

Stap 3

Maak dan een diagonale insnijding die start op 0,2 cm boven de linkerhoek van de rand en eindigt in de vorige insnijding.

maak een diagonale insnede om hoek af te werken
Maak dan een diagonale insnijding die start op 0,2 cm boven de linkerhoek
Maak dan een diagonale insnijding die start op 0,2 cm boven de linkerhoek

Stap 4

Herhaal stap 2 en 3 aan de andere kant van de kleine helft, en aan beide zijden van de grotere helft.

Stap 5

Met de open zijde van de kleine helft naar je toe, knip je recht in de gevouwen hoeken van het papier. Hierdoor krijg je één flap die je over de zijkant kan vouwen en één flap die je over de binnenkant kan vouwen. Herhaal deze stap voor de grotere helft.

knip in de gevouwen hoeken van het papier
knip in de gevouwen hoeken van het papier

9. Lijm alle flappen

Nu je alle insnijdingen hebt gemaakt is het tijd om alle flappen vast te lijmen.

Stap 1

Begin met de onderkant van de kleine helft. Lijm de drie onderste flappen naar beneden en wrijf aan met je vouwbeen.

Lijm de drie onderste flappen naar beneden
Lijm de drie onderste flappen naar beneden
wrijf aan met je vouwbeen
Lijm de drie onderste flappen naar beneden

Stap 2

Er steken nog twee stukjes uit aan de onderkant. Breng lijm aan op elk stukje en vouw ze over binnenkant van de doos.

Breng lijm aan op elk stukje en vouw ze over binnenkant van de doos

Vergeet niet om het verlijmde gebied telkens aan te wrijven met het vouwbeen

Vergeet niet aan te wrijven met het vouwbeen
Vergeet niet om het verlijmde gebied telkens aan te wrijven met het vouwbeen

Stap 3

Lijm de stukjes vast die nog uitsteken aan de zijkanten.

Lijm de stukjes vast die nog uitsteken aan de zijkanten

Stap 4

Lijm de overblijvende flappen over de binnenkant van de doos.

Lijm de overblijvende flappen over de binnenkant van de doos
Lijm de overblijvende flappen over de binnenkant van de doos

Stap 5

Herhaal deze stappen voor de grotere helft.

Herhaal deze stappen

10. Bekleed de binnenkant

Stap 1

Neem het papier voor de binnenkant van de doos. Snijd een stuk af met dezelfde hoogte als de binnenkant van de kleine helft en met een zelfde breedte plus 2cm.

Neem het papier voor de binnenkant van de doos

Herhaal deze stap voor de grotere helft.

Herhaal deze stap voor de grotere helft

Stap 2

Lijm het papier op de binnenkant van de beide helften.

Lijm het papier op de binnenkant van de beide helften
Lijm het papier op de binnenkant van de beide helften
Lijm het papier op de binnenkant van de beide helften

Stap 3

Wrijf de bekleding aan met het vouwbeen.

Wrijf aan met het vouwbeen.

Stap 4

Vouw de flappen over de rand en lijm ze vast aan de onderkant van de beide helften.

Vouw de flappen over de rand.
 lijm ze vast aan de onderkant van de beide helften.

11. Snijd het karton voor het scharnierende deel

Stap 1

Snijd twee stukken karton die elk 0,5cm breder en 1cm hoger zijn dan de grootste helft. Deze stukken zullen de voor- en achterkant van de scharnier worden

Snijd het karton voor het scharnierende deel
Snijd het karton voor het scharnierende deel

Stap 2

Snijd een derde stuk karton dat 1cm hoger is dan grootste helft, maar met een breedte die gelijk is aan de dikte (of diepte) van de grootste helft. Dit stuk vormt de rug van de overslagdoos.

Snijd een derde stuk karton voor de rug

Nu heb je alle stukken om het scharnierende deel te maken.

alle stukken om het scharnierende deel te maken

12. Scharnier bekleden

Stap 1

Neem het overgebleven papier dat je hebt gekozen voor de buitenkant van de doos, de stukken karton die je net hebt gesneden en twee restjes van het karton.

Scharnier bekleden

Stap 2

Leg de drie stukken karton op het papier met het stukje voor de rug in het midden. Gebruik de restjes karton om de ruimte tussen elk stuk te bepalen.

Leg de drie stukken karton op het papier met het stukje voor de rug in het midden
Leg de drie stukken karton op het papier met het stukje voor de rug in het midden

Stap 3

Snijd het papier en laat het aan alle vier zijden 3cm breder dan de neergelegde stukken karton.

Snijd het papier

Stap 4

Leg de stukken karton opzij en breng lijm aan op het papier.

Leg de stukken karton opzij en breng lijm aan op het papier.
Leg de stukken karton opzij en breng lijm aan op het papier.

Stap 5

Schik de stukken karton op de lijm en gebruik de overschotjes karton opnieuw om de ruimte tussen de verschillende stukken te bepalen. Zorg ervoor dat de stukken karton mooi, recht naast elkaar liggen.

Schik de stukken karton op de lijm en gebruik de overschotjes karton opnieuw om de ruimte tussen de verschillende stukken te bepalen.
Schik de stukken karton op de lijm en gebruik de overschotjes karton opnieuw om de ruimte tussen de verschillende stukken te bepalen.

Stap 6

Snijd de vier hoeken van het papier bij door een restje karton langs de hoek te houden of op 0,2 cm van de hoek (dit is de dikte van het karton). Snijd bij met je X-Acto mes.

Snijd de vier hoeken van het papier bij door een restje karton langs de hoek te houden
Snijd de vier hoeken van het papier bij door een restje karton langs de hoek te houden
Snijd de vier hoeken van het papier

Stap 7

Vouw de zijflappen over de rand en lijm ze vast op het karton.

Vouw de zijflappen over de rand en lijm ze vast op het karton.
Vouw de zijflappen over de rand en lijm ze vast op het karton.

Stap 8

Werk de hoeken af door met het topje van je vouwbeen het papier in de hoek even aan te duwen.

Werk de hoeken af

Stap 9

Vouw de bovenste en onderste flap over de stukken karton.

Vouw de bovenste en onderste flap over de stukken karton.

Wrijf het papier ook aan in de ruimte tussen de stukken karton.

Wrijf het papier ook aan in de ruimte tussen de stukken karton.

Stap 10

Tot slot moet je nog één laatste stukje papier snijden dat aan alle kanten ongeveer 0,5cm kleiner is dan het scharnierende deel dat nu voor je ligt. Dit stuk zal aan de andere, nog niet beklede kant gelijmd worden.

nog één laatste stukje papier snijden dat aan alle kanten ongeveer 0,5cm kleiner is dan het scharnierende deel dat nu voor je ligt

Stap 11

Lijm en plaats het laatste stukje papier aan de binnenkant van de scharnier. Centreer het papier zodat er aan elke kant nog een beetje ruimte overblijft.

Lijm en plaats het laatste stukje papier aan de binnenkant van de scharnier

13. Lijm de beide helften aan de scharnier

Het laatste wat we nog moeten doen is de beide helften aan de scharnier bevestigen.

Stap 1

Breng lijm aan op de onderkant van de kleinste helft.

Breng lijm aan op de onderkant van de kleinste helft
Breng lijm aan op de onderkant van de kleinste helft

Stap 2

Plaats de gelijmde kant naar beneden op de rechterkant van de scharnier met de open zijde naar de rug, dus naar het midden gericht.

Plaats de gelijmde kant naar beneden op de rechterkant van de scharnier met de open zijde naar de rug
Plaats de gelijmde kant naar beneden op de rechterkant van de scharnier met de open zijde naar de rug

Stap 3

Controleer of deze helft mooi in het midden staat.

Controleer of deze helft mooi in het midden staat

Stap 4

Draai je werk om en duw aan. Dit zal de lijm beter doen hechten.

Draai je werk om en duw aan. Dit zal de lijm beter doen hechten

Stap 5

Volg dezelfde stappen om ook de grotere helft vast te lijmen.

Volg dezelfde stappen om ook de grotere helft vast te lijmen.

Stap 6

Centreer de grote helft zodanig dat als je je doos dicht vouwt, hij mooi over de kleinste helft valt.

Centreer de grote helft zodanig dat als je je doos dicht vouwt, hij mooi over de kleinste helft valt.

Stap 7

Sluit de doos en druk aan.

Sluit de doos en druk aan

Stap 8

Laat de doos drogen onder beslag (met een gewicht er op). Je kan daarvoor een groot boek of een ander plat zwaar voorwerp gebruiken. Onder gewicht drogen zal de lijm beter doen hechten.

Laat de doos drogen onder beslag

Geniet van je op maat gemaakte overslagdoos.

 

een maat gemaakte overslagdoos
een maat gemaakte overslagdoos

 

Pin It on Pinterest