Selecteer een pagina

Zoals eerder al beloofd: een tutorial hoe je zelf boekbinderslinnen kan maken. Er zijn verschillende soorten boekbinderslinnen te vinden, maar je kan er ook zelf creatief mee aan de slag. Heb je een plezant stofje, dan kan je deze eenvoudige stap-voor-stap instructies eens uitproberen.

 

Dit is een vertaling van een tutorial bij Tuts+: Basisbeginselen van het boekbinden: Hoe maak je zelf boekbinderslinnen (oorspronkelijke tekst in het Engels door Erica Munoz).

Materialen

Boekbinderslinnen DIY

  • Stof naar keuze
  • Japans papier of zuurvrij tissue papier voor achterkant van het linnen, aan elke kant minstens 3cm (1 inch) groter dan je stuk stof. Je kan bijvoorbeeld gebruik Yasutomo Sumi Kozo papier gebruiken.
  • Ten minste 2 stukken krantenpapier of elk ander stuk kladpapier dat groter is dan je papier.
  • pH-neutrale lijm of een zuurvrije lijm met een consistentie die vergelijkbaar is met Elmers hobbylijm (Elmers glue vind je veel terug in Amerikaanse tutorials, het is een lijm gemaakt op basis van polyvinylacetaat of PVA).
  • Bakje voor de lijm
  • Verfborstel
  • Rubberen inktrol
  • Schaar
  • Strijkijzer
  • Groot, proper stuk glas dat groter is dan je papier. Je kan een glas uit een kader/lijst gebruiken, of zelfs een venster als je geen stuk glas bij de hand hebt.

Deze materialen werden speciaal uitgekozen om je boekbinderslinnen archiveerbaar te maken. Je hebt ook nog een vlak en proper oppervlakte nodig om op te kunnen werken, zoals een bureau of een keukentafel. Als je een groot stuk boekbinderslinnen wil maken of als je een venster gebruikt is het wel handig dat iemand je helpt bij het lijmen.

Stap 1: Maak de stof klaar

Om te vermijden dat de stof krimpt tijdens het lijmen, moet je ze eerst wassen en drogen.

Strijk de stof, zorg dat alle rimpels en vouwlijnen er uit zijn.

Als je dat nog niet gedaan hebt, snijd je stof dan eerst aan alle kanten 3 cm (1 inch) kleiner dan het papier. Maak je geen zorgen als de randen niet perfect zijn, dat komt goed aan het eind van deze tutorial.

Stap 2: Maak je werkplek klaar om te lijmen

Leg een stuk krantenpapier of een ander kladpapier op de ene kant van de tafel. Dit wordt je lijm werkplek.

Zorg dat de verfborstel in de buurt klaar ligt.

Boekbinderslinnen DIY

Stap 3: Maak je werkplek klaar om te rollen/drogen           

Aan de andere kant van de tafel leg je de stof met de goede kant naar beneden op het stuk glas. Als je een venster gebruikt, leg dan de stof voorlopig op de tafel.

Wat je ook als glas gebruikt, leg de rubberen roller in de buurt.

Stap 4: Lijm de achterkant van het papier

Zorg ervoor dat je lijm werkplek proper is zodat er geen lijm aan de voorkant van je paper komt.

Leg het papier met de voorkant op het krantenpapier.

Doop de top van je verfborstel in de lijm.

Start vanuit het midden van het papier en breng een dunne laag lijm aan. Steeds vanuit het midden naar de buitenkant van het papier.

Duw niet op de verfborstel. Probeer de lijm mooi gelijkmatig in te strijken en ga niet verschillende keren over de dezelfde plaats, want dan zou het papier kunnen scheuren. Gebruik ook niet teveel lijm want dan wordt het een puinhoop en krijg je bobbels in het afgewerkte linnen. Ook bij te weinig lijm krijg je bobbels en komt de stof los.

Als je het papier tegenhoudt tijdens het lijmen, zet je hand dan aan de zijkanten en niet in het midden van het papier.

Boekbinderslinnen DIY

Stap 5: Leg het papier op de stof

Tijd om het papier en de stof bij mekaar te brengen. De stof ligt al klaar op het glas. Als je het raam gebruikt, dan is deze stap iets moeilijker. De bedoeling is dat het gelijmde papier op de stof komt en dat het samengedrukt wordt op het glas. De randen van het papier zullen aan het glas kleven en zo de hele sandwich samenhouden.

Neem de roller en rol beginnend van in het midden, over de stof/papier sandwich. Steeds rollend van het midden naar de buitenranden. Rol de hobbels vlak en duw de luchtbellen eruit!

Stap 6: Laat drogen

Laat het boekbinderslinnen op het glas of op het venster hangen tot het droog is. Normaal gezien kan je het daarna heel gemakkelijk losmaken. Als je het te snel wil doen zal het linnen uitrekken of het papier scheuren.

Om de droogtijd te versnellen kan je een haardroger gebruiken (op koude temperatuur instellen).

Boekbinderslinnen DIY

Stap 7: Snijd de kanten af

Maak het linnen los als het droog is. Als de lijm wel droog is, maar je krijgt het linnen toch niet van het glas, neem dan een hobbymes en snijd langs de kant van de stof. De resterende papieren strips kan je daarna gemakkelijk verwijderen met wat warm water en een doekje.

Gebruik de schaar om de uitstekende papierranden van de stof te knippen.

Boekbinderslinnen DIY

Stap 8: Tot slot!

Jouw boekbinderslinnen is nu klaar voor welk project je maar wil. Bekleed er een boek mee, pak er een geschenk mee in of versier er een fotodoos mee.

boekbinderslinnen DIY

Heb jij zelf al boekbinderslinnen gemaakt? Heb je daar dan een andere techniek voor gebruikt? Voor welk project heb je het gebruikt? Nog vragen of advies? Deel jouw ervaringen in de reacties hieronder!

 

 

Pin It on Pinterest