Zoals eerder al beloofd: een tutorial hoe je zelf boekbinderslinnen kan maken. Er zijn verschillende soorten boekbinderslinnen te vinden, maar je kan er ook zelf creatief mee aan de slag. Heb je een plezant stofje, dan kan je deze eenvoudige stap-voor-stap instructies eens uitproberen.
Dit is een vertaling van een tutorial bij Tuts+: Basisbeginselen van het boekbinden: Hoe maak je zelf boekbinderslinnen (oorspronkelijke tekst in het Engels door Erica Munoz).
Materialen
- Stof naar keuze
- Japans papier of zuurvrij tissue papier voor achterkant van het linnen, aan elke kant minstens 3cm (1 inch) groter dan je stuk stof. Je kan bijvoorbeeld gebruik Yasutomo Sumi Kozo papier gebruiken.
- Ten minste 2 stukken krantenpapier of elk ander stuk kladpapier dat groter is dan je papier.
- pH-neutrale lijm of een zuurvrije lijm met een consistentie die vergelijkbaar is met Elmers hobbylijm (Elmers glue vind je veel terug in Amerikaanse tutorials, het is een lijm gemaakt op basis van polyvinylacetaat of PVA).
- Bakje voor de lijm
- Verfborstel
- Rubberen inktrol
- Schaar
- Strijkijzer
- Groot, proper stuk glas dat groter is dan je papier. Je kan een glas uit een kader/lijst gebruiken, of zelfs een venster als je geen stuk glas bij de hand hebt.
Deze materialen werden speciaal uitgekozen om je boekbinderslinnen archiveerbaar te maken. Je hebt ook nog een vlak en proper oppervlakte nodig om op te kunnen werken, zoals een bureau of een keukentafel. Als je een groot stuk boekbinderslinnen wil maken of als je een venster gebruikt is het wel handig dat iemand je helpt bij het lijmen.
Stap 1: Maak de stof klaar
Om te vermijden dat de stof krimpt tijdens het lijmen, moet je ze eerst wassen en drogen.
Strijk de stof, zorg dat alle rimpels en vouwlijnen er uit zijn.
Als je dat nog niet gedaan hebt, snijd je stof dan eerst aan alle kanten 3 cm (1 inch) kleiner dan het papier. Maak je geen zorgen als de randen niet perfect zijn, dat komt goed aan het eind van deze tutorial.
Stap 2: Maak je werkplek klaar om te lijmen
Leg een stuk krantenpapier of een ander kladpapier op de ene kant van de tafel. Dit wordt je lijm werkplek.
Zorg dat de verfborstel in de buurt klaar ligt.
Stap 3: Maak je werkplek klaar om te rollen/drogen
Aan de andere kant van de tafel leg je de stof met de goede kant naar beneden op het stuk glas. Als je een venster gebruikt, leg dan de stof voorlopig op de tafel.
Wat je ook als glas gebruikt, leg de rubberen roller in de buurt.
Stap 4: Lijm de achterkant van het papier
Zorg ervoor dat je lijm werkplek proper is zodat er geen lijm aan de voorkant van je paper komt.
Leg het papier met de voorkant op het krantenpapier.
Doop de top van je verfborstel in de lijm.
Start vanuit het midden van het papier en breng een dunne laag lijm aan. Steeds vanuit het midden naar de buitenkant van het papier.
Duw niet op de verfborstel. Probeer de lijm mooi gelijkmatig in te strijken en ga niet verschillende keren over de dezelfde plaats, want dan zou het papier kunnen scheuren. Gebruik ook niet teveel lijm want dan wordt het een puinhoop en krijg je bobbels in het afgewerkte linnen. Ook bij te weinig lijm krijg je bobbels en komt de stof los.
Als je het papier tegenhoudt tijdens het lijmen, zet je hand dan aan de zijkanten en niet in het midden van het papier.
Stap 5: Leg het papier op de stof
Tijd om het papier en de stof bij mekaar te brengen. De stof ligt al klaar op het glas. Als je het raam gebruikt, dan is deze stap iets moeilijker. De bedoeling is dat het gelijmde papier op de stof komt en dat het samengedrukt wordt op het glas. De randen van het papier zullen aan het glas kleven en zo de hele sandwich samenhouden.
Neem de roller en rol beginnend van in het midden, over de stof/papier sandwich. Steeds rollend van het midden naar de buitenranden. Rol de hobbels vlak en duw de luchtbellen eruit!
Stap 6: Laat drogen
Laat het boekbinderslinnen op het glas of op het venster hangen tot het droog is. Normaal gezien kan je het daarna heel gemakkelijk losmaken. Als je het te snel wil doen zal het linnen uitrekken of het papier scheuren.
Om de droogtijd te versnellen kan je een haardroger gebruiken (op koude temperatuur instellen).
Stap 7: Snijd de kanten af
Maak het linnen los als het droog is. Als de lijm wel droog is, maar je krijgt het linnen toch niet van het glas, neem dan een hobbymes en snijd langs de kant van de stof. De resterende papieren strips kan je daarna gemakkelijk verwijderen met wat warm water en een doekje.
Gebruik de schaar om de uitstekende papierranden van de stof te knippen.
Stap 8: Tot slot!
Jouw boekbinderslinnen is nu klaar voor welk project je maar wil. Bekleed er een boek mee, pak er een geschenk mee in of versier er een fotodoos mee.
Heb jij zelf al boekbinderslinnen gemaakt? Heb je daar dan een andere techniek voor gebruikt? Voor welk project heb je het gebruikt? Nog vragen of advies? Deel jouw ervaringen in de reacties hieronder!
Tientallen jaren plak ik stoffen aan elkaar met Viledon of met Vliezofix.
te koop in fourniturenwinkels en ziet er uit als spinrag, het is strijklijm.
Sinds 2007 maak ik er b.b.linnen mee. in 5 minuten.
ik gebruik zowel Japans papier als zijdevloie.
Was de stof [zijde niet wassen] en strijk het. zijde en papier ook strijken, papier krimpt vaker.
Knip stof en papier rondom 3 cm groter en het lijmvlies 2 cm groter dan het te beplakken object.
Leg de stof op de strijkplank, daarop het vlies en dan het papier erop. Strijkijzer op stand wol of twee stippen. Rustig strijken, niet persen. Als het papier verkleurd doordat de lijm hecht zit het vast. Een plakpers levert een nog beter resultaat omdat die in een keer de lijm ontwikkeld.
Als er interesse is wil ik wel foto’s maken en uploaden.
Dankjewel Bert
om jouw techniek met ons te delen!
Het zou tof zijn als je foto’s zou willen maken.
Als je ze upload in onze facebookgroep kan ik ze daar oppikken en ze daarna hier als aanvulling op dit blogbericht tonen.
Ik heb nog nooit met boekbinderslinnen gewerkt maar heb daar nu heel veel interesse voor, dus als er een eenvoudige manier bestaat om daar mee te beginnen, des te leuker!! Ik kijk uit naar de foto’s ☺️.
Tip: gebruik een latje om het ingelijmde papier op te pakken en op de stof te leggen. Plak een latje, iets langer dan de lengte van het papier, op de rand van het ingelijmde papier. Pak het papier aan de lat op. Laat voorzichtig een hoek op de stof zakken terwijl je de rest van het papier aan de lat omhoog blijft houden.Als alle papier op de stof zit het reepje papier met de lat afsnijden.
@ Ines Verhamme; boekbinderslinnen is ook kant en klaar te koop in heel veel kleuren, aardig wat structuren en soms zelf in mooie patronen.
Hoewel de techniek van Bert Nuhaan goed werkt is strijklijm niet goed geschikt voor archief doelen (de lijm is niet duurzaam).
Bedankt voor de aanvulling!
-Papier inlijmen met een verfroller
-Ingelijmd papier opnemen; door aan een kant met een ronde stok de papierrand beetje oprollen. Zeer handig om het papier te verplaatsen – te positioneren.( zoals een vlag aan de vlaggenstok)
– Het lijmpapier met een kleerborstel aan tippen op de stof, –> Hechting – blazen — rimpels
– Melanine plaat in plaats van glas ( keukenkastplaten)
– Vocht opnemer + Plaat + bezwaar laten drogen.
Mooie aanvulling Johan. Dankjewel!