Selecteer een pagina

Valentijn vandaag… zelf heb ik er niet zo veel mee. Een liefdevolle attentie kan toch altijd, het hele jaar door… toch?

hart symbool van romaniekJe ziet ze nu overal, de hartjes, in alle mogelijke verschijningen…  Dat zette me wel aan het denken. Waar komt dat gebruik van al die peperkoekenharten toch vandaan? Sedert wanneer wordt het hart in onze westerse cultuur zo geassocieerd met romantiek?

De eerste bekende afbeelding van een hart als een symbool van verliefdheid dateert van 1250. Een miniatuur in het manuscript van Roman de la Poire toont een knielende minnaar die zijn hart (weliswaar ondersteboven gehouden en met de punt naar boven gericht) aan een jonkvrouw geeft. Die laatste ziet er wel enigszins verbaasd uit.

Dit gebaar raakte blijkbaar een gevoelige snaar want het hart werd al snel het symbool van toewijding, zowel in romantische als in religieuze context. Het zal je dan zeker niet verbazen dat boekbinders ook hartvormige boeken gingen maken.

Het lijkt er op dat er twee soorten hartvormige boeken werden gemaakt: liedboeken en religieuze boeken.

Liedboeken

Dit harten boek werd gemaakt rond 1550. Het is de oudste bekende Deense verzameling van ballades en liefdesliederen van het Hof van koning Christian III.

harvormig liedboek binnenkant   hartvormig liedboek omslag

Een volgend hartvormig liedboek is de Chansonnier de Jean de Montchenu. Het bestaat uit 72 perkamenten folia, in een hartvormig lederen binding die opent in een dubbele hart vorm. Het werd samengesteld in de jaren 1470 en bevat 43 liedjes geschreven door Guillaume Dufay, Gilles de Binchois, Johannes Ockeghem, Antoine Busnoys en andere componisten.

liedboek Jean de Montchenu open - dubbele hartvorm

Religieuze boeken

Het getijdenboekje van Amiens Nicolas Blairie heeft als het gesloten is, de merkwaardige vorm van een amandel. Wanneer het wordt geopend, krijgen de twee helften van de amandel de vorm van een hart. Dat symboliseert het openen van het hart tijdens het gebed.

getijdenboekje van Amiens Nicolas Blairie

 

Tot slot een prachtig lederen hartvormig gebeden boek met gouden ornamenten dat wordt toegeschreven aan Caspar Meuser (1550-1593). Dit boek werd ontworpen voor Anna van Denemarken, de vrouw van Augustus I, keurvorst van Saksen.

gebedenboek van Anna van Denemarken

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest