Selecteer een pagina

Deze week ben ik op zoek gegaan naar een goede beschrijving voor een concertina. In de begindagen van deze blog, in december 2014 heb ik hier een filmpje gedeeld van Benjamin Elbel waarin hij toont hoe je een concertina boekje kan maken. Een alerte lezer van deze blog heeft me onlangs laten weten dat de link naar het filmpje niet meer werkt, het filmpje is blijkbaar van Youtube verwijderd.

Dus ben ik in mijn boekenkast zoek gegaan naar inspiratie voor een nieuw blogartikel. Dit is wat ik vond: Bookcraft van Heather Weston.

Bookcraft: Binding, Folding and decorating

Een helder boek met goede, duidelijke beschrijvingen van diverse boekbindtechnieken, of zoals Heather Weston het zelf zegt:

Bookcraft is written for a range of skill levels, from absolute beginner to those with a good deal of previous experience, who would like to learn some new, experimental bindings.

Het boek begint begint met een korte inleiding over de gereedschappen die je nodig hebt voor boekbinden, de materialen en algemene regels van de boekbinderij.

Bindingen

Daarna laat ze de lezer in Hoofdstuk 1 –  Bindings  kennis maken met heel wat verschillende bindingen. Het is mooi dat ze de moeilijkheidsgraad geleidelijk opbouwt. Zo kan de startende boekbinder beginnen met het ontwikkelen van een aantal basisvaardigheden die hij of zij later weer kan gebruiken in de meer complexe boekbindprojecten.

Bookcraft tekening flagbookHet is niet altijd gemakkelijk om boekbindtechnieken duidelijk uit te tekenen. Weston is daar wonderwel in geslaagd. In het boek zijn de technieken zeer duidelijk uitgelegd, heldere overzichtelijke tekeningen en zeer goed gekozen voorbeelden die  je zeker zullen helpen om ook de ietwat moeilijkere bindingen te begrijpen.

Inhoud van je boek

In het tweede hoofdstuk - Page and Cover toont Weston verschillende manieren hoe je de pagina’s en de covers van je boek kan behandelen. De lezer leert hier de fundamentele beginselen zoals knippen en lagen papier gebruiken, structuur aanbrengen, embossing en debossing en zelfs hoe je pop-ups maakt krijgt aandacht.

Het resultaat

In het laatste hoofdstuk The Complete Book vind je voorbeelden van kunstboek projecten. De voorbeelden tonen tot welke resultaten je kan komen met de technieken die je eerder leerde in in dit boek.

Bookcraft Heather Weston
Ik kan het boek zowel voor beginners, als voor ervaren boekbinders zeker aanbevelen. Als je wil kan je het hier aanschaffen: Bookcraft van Heather Weston
Het boek is ook in het Duits vertaald als Buchbinden - vom Handwerk zur Kunst.

Concertina

Ik hoor het je al denken: en die concertina dan? heb je nu een beschrijving voor de concertina gevonden?
Jazeker, ik ben het niet vergeten 😉
Een uittreksel uit het boek, je kan het hier downloaden als pdf. Krijg je meteen een idee wat je van de rest van het boek mag verwachten!

Toemaatje

Omdat ik het zelf ook altijd leuk vind om een gezicht te zien bij een schrijver/boekbinder, voeg ik nog twee filmpjes toe waarin je Heather Weston aan het werk ziet. Ze vertelt over haar werk en wat haar inspireert.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest