Karton, volgens wikipedia is het papier bestaande uit meerdere lagen. Bij boekbinden vooral gebruikt voor de kaft van boekjes, maar ook voor slipcases (is hier een Nederlands woord voor?) en dozen.
Voor boeken gebruik je over het algemeen karton van 2 mm dik en voor dozen karton van 2,5 mm dik. Tot deze dikte is het nog goed met de hand te snijden. Vraag in de winkel naar de kwaliteit die grijsbord genoemd wordt.
Soms heb je ook dunner karton nodig van bijvoorbeeld 0,5 mm. Dat is een dikte die ook veel voor verpakkingen gebruikt wordt zoals in pizzadozen of dozen van cornflakes,… bewaren dus!
Looprichting
Net zoals papier heeft karton ook een looprichting. Als je grote vellen karton koopt is het wel handig als je de looprichting aanduidt met een potloodlijn over gans het stuk karton. Als je er al een stuk hebt afgesneden of wanneer je nog een overschotje gebruikt, dan weet je zo nog de looprichting van de kleinere stukken.
Als je een groter boek maakt, heb je voor de kaft soms een nog dikker stuk karton nodig. Wat je dan kan doen is 2 stukken grijsbord op elkaar lijmen. Laat het drogen onder een gewicht. Is het te groot voor de boekenpers, of heb je geen boekenpers? Leg dan een plank op het gelijmde karton en zet er gewichten op. Ik gebruik daarvoor van alles dat zwaar is, een oud metalen strijkijzer, oude gewichten of een met papier of stof omwikkelde steen.
Karton snijden
Je kan je karton snijden met een breekmes, maar ik gebruik hiervoor net zo graag mijn scalpel. Snijd langs een metalen lat en als het karton na één snede nog niet helemaal is doorgesneden, snij dan opnieuw in dezelfde snede zonder je lat te verplaatsen. Herhaal dit zo vaak als nodig is om het karton volledig door te snijden.
Scherpe randen kan je verzachten door er even met schuurpapier langs te gaan.
Wil je nog iets toevoegen? Laat het weten via een reactie hieronder.
Ik gebruik voor grotere platten en dozen de laatste tijd meer en meer MDF-plaat.
Bedankt voor je aanvulling Guido!
Het Nederlandse woord voor ” slipcase” is simpelweg ” foedraal”!
Dankjewel Bep! 🙂