Selecteer een pagina

Notaboekjes in de vorm van een luciferboekje zijn schattig, compact, handig en heel gemakkelijk om te maken. Ze zijn ook ideaal om de restjes papier te verwerken die je nog hebt liggen van vorige projecten. Deze kleine notitieboekjes zijn ook uitstekende handgemaakte geschenkjes. Waarom zou je er geen stapeltje maken voor familie en vrienden? Laat ons beginnen.

Dit is een vertaling van een tutorial bij Tuts+: Een stijlvol kladblokje in de vorm van een luciferboekje (oorspronkelijke tekst in het Engels door Erica Munoz).

Materialen

luciferboekje materialen

 

1. Maak het karton klaar

Stap 1

Snijd een stuk breedlopend karton met patroon af van 23,5 x 10,3 cm  (wat is breedlopend?). Leg de overschot opzij voor later.

1-luciferboekje kaft snijden

Stap 2

Snijd twee vierkantjes van 4 cm uit het bruin karton. Deze zullen als versterking dienen voor de knop en bij het vastnaaien van de knop.

tutorial luciferboekje

Stap 3

Zoek het centrum van één van de bruine vierkantjes en maak twee gaten, 1 cm uit elkaar.

tutorial luciferboekje

Stap 4

Rond de hoeken van de bruine vierkantjes af met je ronde hoek punch.

tutorial luciferboekje

2. Ril de kaft

Ril vier loodrechte lijnen op de kaft op 9 cm, 10 cm, 20,5 cm en 21,5 cm door met de punt van het vouwbeen langs de meetlat te gaan. Door het kaartmateriaal eerst te rillen zal je het straks gemakkelijker kunnen vouwen.

tutorial luciferboekje

3. Maak een gaatjes sjabloon

Stap 1

Pak de overschot van het karton met patroon uit stap 1 en maak een eerste gaatje op 1 cm van de onderkant en op 3 cm vanaf de linkerkant. Maak een tweede gaatje op 1 cm van de onderkant en op 3 cm van de rechterkant.

tutorial luciferboekje

4. Maak gaatjes in het papier en de kaft

Stap 1

Controleer voor je de gaatjes maakt eerst de looprichting van elk vel en zorg ervoor dat alles mooi in dezelfde richting ligt. Voor dit boekje zorg je ervoor dat de looprichting van de bladen van links naar rechts gaat, niet op en neer.

Stap 2

Neem een klein stapeltje van drie tot vier blaadjes tekenpapier. Lijn het gaatjes sjabloon mooi uit met je stapeltje en maak de gaten met je els.

Herhaal deze stap met de rest van het tekenpapier. Probeer om de gaten overal mooi op dezelfde plaats te maken.

tutorial luciferboekje

Stap 3

Leg de kaft met de bedrukte zijde naar beneden, leg het gaatjes sjabloon op de klep van 2 cm en maak de twee gaten.

tutorial luciferboekje

Stap 4

Draai het sjabloon om en schuif het naar de tweede ril. Maak nogmaals twee gaten.

tutorial luciferboekje

5. Vouw de kaft

Stap 1

Nu alle gaatjes zijn gemaakt, kan je de kaft in de vorm van een luciferboekje vouwen. Vouw je kaft langs elk van de vier rillen.

tutorial luciferboekje

Stap 2

Wrijf met je vouwbeen langs elk vouw.

tutorial luciferboekje

6. Naai het boekje

Stap 1

Neem het bruin vierkantje dat je hebt gemaakt en leg het tussen de twee gaten op de achterkant van de kaft. Dit geeft een versterking wanneer je straks de knop vastnaait. Naai het bruin vierkantje aan de kaft vast.

tutorial luciferboekje

Stap 2

Maak voorzichtig een knoopje met het langste stuk van de draad naar beneden. Let op dat je de draad niet door de gaatjes trekt.

tutorial luciferboekje

7. Naai de pagina ‘s

Stap 1

Start vanaf de achterkant van de kaft en steek door het bovenste, rechtse gaatje.

Stap 2

Naai door elk vel papier. Het is iets gemakkelijker om telkens door kleine stapeltjes van vijf tot zes pagina’s tegelijk te naaien.

tutorial luciferboekje

Stap 3

Tot slot steek je door de gaatjes in de klep, terug door alle pagina’s en door de achterkant van de kaft. Deze steek bootst het nietje na dat normaal een luciferboekje samenhoudt. Zorg ervoor dat alles mooi gecentreerd in het midden zit.

tutorial luciferboekje

Stap 4

Maak aan de achterkant voorzichtig een knoopje.

tutorial luciferboekje

8. Naai de knoop vast

Stap 1

Centreer de knop op het resterende bruine vierkantje.

Stap 2

Maak via de knop gaatjes in het vierkantje. Centreer het vierkantje op de kaft van het boekje en herhaal deze stap tot je weet waar je moet naaien.

tutorial luciferboekje

Stap 3

Naai de knop aan het bruine vierkantje en de kaft vast.

Stap 4

Wikkel de draad rond de knop om het boekje te sluiten.

tutorial luciferboekje

Voilà, klaar!

afgewerkt luciferboekje

Dit is een plezant klein projectje wanneer je een stijlvol handgemaakt cadeau wil voor familie en vrienden. Je kan ook proberen om een set van notaboekjes met bij elkaar passende kaften te maken.

twee luciferboekjes

Als je één van de tutorials op deze website hebt gebruikt als leidraad om zelf een boek te maken, laat het dan zeker weten via een reactie op één van de blogberichten! Ik ben heel nieuwsgierig naar het resultaat. Wil je jouw werk hier tonen, stuur me dan ook een foto en ik publiceer ze onder de tutorial.

Pin It on Pinterest