Veel beginnende boekbinders vragen zich af of je borduurgaren of gewone katoenen stikzijde kan gebruiken voor het binden van boeken. Zoals ik al eerder zei, kan je in creatief boekbinden zowat alles gebruiken. Het hangt er een beetje vanaf welk boek je wil maken. Is het een boek dat niet zo heel duurzaam moet zijn, dat je slechts tijdelijk wil gebruiken als een notaboekje bijvoorbeeld, kan kan het zeker met een eenvoudige draad. Je hebt waarschijnlijk thuis nog wel iets liggen dat je prima kan gebruiken.
Linnen draad
Als het een boek wordt dat langer moet meegaan en dat een beetje stevig moet zijn, dan zou ik je toch aanraden om een linnen draad te gebruiken. Linnen daad is gewoon sterker en een boek genaaid met een linnen draad zal langer meegaan.
Linnen draad wordt al heel lang gebruikt in het boekbinden, net omdat het zo sterk is. Linnen rekt ook minder uit dan ander garen, dat maakt je naaiwerk ook steviger.
Gewaxte linnen draad is het meest gekend. Ik werk meestal niet met gewaxte draad, maar liefhebbers zeggen dat een wasdraad veel soepeler door de geprikte gaten glijdt en dat de vezels van de draad dan minder uitrafelen. Het is ook iets stijver en zal bij het naaien minder gemakkelijk in de knoop geraken.
Je vind gewaxte linnen draad o.a. bij Amazon: klik op onderstaande afbeeldingen.
Bij An Taveirne van Boekbindatelier k5 kan je het ook per meter kopen: http://www.atelier-k5.be/verkoop-papier-restauratie-materiaal/.
Zelf je draad waxen
Je kan je draad ook zelf waxen. Dan schaf je je best een stukje bijenwas aan.
Als je het graag zelf wil doen, dan kan je hieronder een korte Engelstalige tutorial bekijken van SeaLemon.
Dikte van je draad
De garendiktes zijn genummerd, ongeveer tussen 10 en 100, waarbij het laagste nummer bij het dikste garen hoort. De meest verkochte diktes bij het handboekbinden zijn de nummers 25 en 50.
In welke situatie gebruik je nu welk draaddikte?
- Dun garen (bijvoorbeeld nummer 50):
- als je veel katernen hebt
- bij dunnen katernen
- of bij hard papier
- Dik garen (bijvoorbeeld nummer 25):
- als je weinig katernen hebt
- bij dikke katernen
- of bij zacht papier
Hou er wel rekening mee dat je keuze van de dikte van je draad ook invloed heeft op de dikte van de rug. Het hangt er natuurlijk allemaal vanaf welk binding je wil toepassen.
Welke draad gebruik jij graag?
Bijenwas is uitstekend, doch ik ben overgeschakeld naar witte paraffine omdat geen enkel spoor nalaat op je papier, met de bijenwas heb je kans op vetsporen van de was.
Witte paraffine is niet gemakkelijk te vinden en moet meestal per kg gekocht worden.
boek bind groetnen,
Dirk
Bedankt voor je aanvulling Dirk.
Wij gebruiken meestal zo’n rond kaarsje van een theelicht om onze draad door te trekken.
Werkt prima zonder vetsporen na te laten.
Guido
Goede tip Guido!
Ik werk met gewoon flosdraad…:) Albert Heijn (?) heeft ook flosdraad zonder geur. Werkt uitstekend. Kost niet veel en kun je ook nog ergens anders voor gebruiken…:) Nu zijn kleurtjes natuurlijk wel geweldig. Maar voor het even snel iets in elkaar draaien, is flosdraad echt wel erg praktisch. Theelichtje ga ik ook proberen. Leuke tip Guido! Dankjewel.