Selecteer een pagina

Er zijn heel wat bindingen die in de categorie langsteekbinding vallen, maar de meeste kan je herkennen aan de lange steken die de gevouwen pagina’s (ook wel katernen genoemd) aan de kaft van het boek vastmaken. Deze tutorial zal je stap voor stap tonen hoe je met een eenvoudige langsteekbinding een boek maakt met een mooie lederen kaft.

Dit is mijn eerste vertaling van een tutorial bij Tuts+: een gedetailleerd stappenplan voor het maken van een boekje met lederen kaft en langsteekbinding (oorspronkelijke tekst in het Engels door Erica Munoz).

Materialen

Schaar, vouwbeen, 4 vellen van 45,7cm x 61cm tekenpapier of schetsboek papier, een stuk leer 11,4cm x 28cm, gewaxte linnen draad, boekbindnaald, priem, meetlat, rechthoekige driehoek (of een winkelhaak), snijmat, rolmes (optioneel), X-Acto mes of papiersnijmachine.

1. Snijd het papier voor je katernen

Stap 1 - Met een papiersnijmachine of met een X-Acto mes, snijd de grote vellen papier in de breedte in drie repen van 18cm.

Stap 2  Snijd iedere reep in 4 stukken van 10cm. Je zou nu 36 breedlopende stukken papier moeten hebben (wat is breedlopend?). Deze stukken zullen de katernen worden.

2. Snijd het leer voor je kaft

Stap 1  - Snijd het stuk leer in de lengte tot een strook van 10,5cm breed. Dit wordt de kaft van je boek.

3. Maak je katernen

Stap 1 - Een katern is een verzameling van twee of meer gevouwen pagina’s. Neem een velletje papier van het stapeltje dat je gesneden hebt en vouw het zachtjes in de helft om een folio te maken. Je maakt best nog geen scherpe vouw, dus duw niet te hard. Om een zo mooie vouw te krijgen, begin je in het midden en wrijf je uit naar de zijkanten. Doe hetzelfde met alle velletjes papier.

Stap 2  - Maak een katern met 6 folio’s (gevouwen blaadjes), het ene in het andere. Herhaal deze stap tot je 6 katernen hebt.

Stap 3 - Wrijf met je vouwbeen over elk katern, zo krijg je een mooie scherpe vouw. Dit zal er voor zorgen dat de rug van je boek niet te dik wordt.

langsteekbinding tutorial

4. Maak gaatjes in de katernen

Stap 1 - Pak een katern en gebruik je meetlat om het midden te bepalen van de gevouwen kant. Maak een klein sneetje of inkeping met een X-acto mes. Eens je een kleine inkeping hebt gemaakt, is het wellicht gemakkelijker om de meetlat weg te nemen voordat je verder snijd. Maak de snede groot genoeg zodat ze door alle pagina’s gaat.

Stap 2 - Maak nog twee inkepingen op 1cm van elke kant.

Stap 3 - Gebruik het katern dat je in stap 2 ingesneden hebt als leidraad voor de andere. Plaats het boven op een ander nog niet gemarkeerde katern. Snijd dan recht door de inkepingen van je bovenste katern en in het katern eronder.

Stap 4 - Om straks je naald en draad soepel door de gaatjes te laten gaan bij het naaien, steek je best je priem nog eens door alle insnijdingen.

langsteekbinding tutorial

5. Maak naaigaten in de kaft

Stap 1 - Plaats één katern aan de binnenkant van het stuk leer. Leg het zo neer dat er aan de bovenkant en de onderkant evenveel ruimte overblijft. Laat minstens 1 mm vrij aan de rechterkant van de kaft. Leer is niet altijd recht gesneden, dus gebruik je meetlat en driehoek om het katern zo recht mogelijk uit te lijnen.

Stap 2 - Terwijl je je meetlat bovenaan houdt, maak een gaatje naast elk van de drie insnijdingen in je katern.

Stap 3 - Maak daarna een tweede rij gaatjes in je kaft. Plaats de driehoek naast de meetlat en op 4 mm van het katern. Verschuif het katern tot naast de driehoek.
Verwijder de driehoek en maak een gaatje naast elk van de drie insnijdingen in je katern. Deze manier zal je helpen om iedere rij gaatjes netjes op te lijnen. Herhaal deze stap tot je in de kaft 6 rijen gaatjes hebt.

Stap 4 - Maak de gaatjes iets groter met je priem.

langsteekbinding tutorial

6. Bind je boek

Stap 1 - Tijd om te beginnen naaien! Plaats de kaft met de binnenkant naar boven en de lange zijde naar je toe gericht.

Stap 2 - Begin je boek te maken door het eerste katern in de bovenste rij gaatjes aan de kaft te naaien (de rij die het verste van je af ligt). Snijd ongeveer een armlengte draad af en steek je naald aan de binnenkant door het middelste gat (gaatje nummer 2) van het katern en door het middelste gat van de kaft. Laat een stukje draad aan de binnenkant van het katern zitten. Je zal het straks met een een knoopje vastmaken.

Stap 3 - Naai verder door je naald door het rechter gat (gaatje nummer 3) van buiten naar binnen te steken.  Trek elke steek goed aan.

Stap 4 - Steek je naald aan de binnenkant opnieuw door het gaatje nummer 2.

Stap 5 - Breng je naald van buiten naar binnen door gaatje nummer 1.

langsteekbinding tutorial

Stap 6 - Om het naaien van je eerste katern af te maken, steek je je naald voor de derde keer door gaatje nummer 2, maar je steekt nu niet door het leer. De draad is nu aan de binnenkant van de kaft zodat we zo dadelijk aan het tweede katern kunnen beginnen.

Stap 7 - Open het vastgenaaide katern en maak een eenvoudig knoopje met het los eindje draad.

Stap 8 - Knip de draad af en duw de knoop plat met je vouwbeen.

Stap 9 - Voor het volgende katern, naai je door dezelfde gaten, maar in plaats van naar buiten te steken, steek je nu naar binnen - en vice versa. Steek je naald in het katern in gaatje nummer 2.

langsteekbinding tutorial

Stap 10 - Dan naar buiten door gaatje nummer 3. Let er op dat je zeker door de tweede rij gaatjes in het leer naait.

Stap 11 - Naai verder het tweede katern vast en let er op dat je de draad aan de binnenkant van de kaft houdt als je hiermee klaar bent.  Omdat de binding nu geëindigd is met een steek door het gaatje nummer 2, zal de naald deze keer enkel door de kaft moeten zodat je daarna weer verder kan naar een volgend katern.

Stap 12 - Ga verder met het naaien van je boek tot elk katern is ingebonden. Beëindig je binding met de draad aan de binnenkant van het laatste katern. Maak een eenvoudige knoop - precies zoals je gedaan hebt in stap 7.

7. Maak een sluiting voor je boek

Er zijn verschillende manieren om je boek te sluiten. Voor dit boek kan je bijvoorbeeld een vlecht maken van linnen draad.

Stap 1 - Vlecht ze zes draden van je linnen draad. Maak de vlecht lang genoeg zodat je hem minstens drie en een halve keer rond je boek kan wikkelen.

Stap 2 - Maak een sneetje van 1cm , zo’n 2cm van de rand van de omslag van de kaft. Maak het sneetje juist groot genoeg om je vlecht er door te steken.

Stap 3 - Steek het ene einde van de vlecht door het sneetje en maak een knoop.

langsteekbinding tutorial

Langsteekbinding resultaat

8. Je draad niet lang genoeg? Maak dan een weversknoop!

Een armlengte draad is een goede lengte om mee te werken, maar je draad zal waarschijnlijk niet lang genoeg zijn om je volledige boek te naaien. Als de draad van een boekbinder tekort is, gebruikt hij of zij een weversknoop. Om een weversknoop te maken, volg je de volgende stappen.

Stap 1 - Maak twee lussen met je nieuwe draad.

Stap 2 - Draai de eerste lus één keer om.

Stap 3 - Steek de tweede lus in de langs voor door de eerste lus.

Stap 4 - Trek aan terwijl je de tweede lus vasthoudt.

Stap 5 - Steek nu het uiteinde van de oude draad langs achter door je lus.

Stap 6 - Nu wordt het een beetje lastig. Het einde van de oude draad ga je nu onder het langere eind van de nieuwe draad weven. Als je je de lus voorstelt als een hoofd met twee benen, dan zou je de oude draad achter het lange been weven.

Stap 7 - Steek de oude draad nu terug in de voorkant van de lus.

Stap 8 - Trek het hele ding nu goed strak.

Stap 9 - Knip de beide eindjes van de knoop bij.

hoe maak ik een weversknoop?

 

Zijn er nog boekbind tutorials die je graag zou vertaald zien naar het Nederlands? Laat het weten in de reacties hieronder en ik zie wat ik voor je kan doen.

 

Pin It on Pinterest