Deze keer een tutorial om een boekje te maken met een open rug… een koptische binding. Dit is de ideale manier om een boek te binden als je de kaft niet volledig rond je katernen wil vouwen, maar twee aparte stukken als kaft wil. Het wordt een boek waarbij je de katernen en de voor- en achterflap stevig samen naait met een kettingsteek en waarbij het boek toch heel flexibel blijft. Deze binding is heel populair omdat de pagina’s zo mooi open vallen en ook vlak open blijven liggen.
Deze blogbericht is gebaseerd op en een vertaling van een tutorial Linda Tieu (oorspronkelijke tekst in het Engels Chain or Coptic Stitch Bookbinding Tutorial).
Materialen
- 2 stukken karton voor de voor- en achterflap
- papier voor de katernen
- mooi papier om je kaft te bekleden
- draad, al of niet gewaxt
- naald, een gebogen naald is heel handig
- els of een gaatjestang om de gaatjes te maken
De voorbereiding
Bekleed de kaft met een mooi papiertje. Op de foto’s wordt een rol zelfklevend decoratiepapier gebruikt, maar je kan natuurlijk ook zelfgemaakt boekbinderslinnen gebruiken.
Snijd je kaftbekleding op maat.
Kleef het papier op het karton en snijd daarna de hoeken bij zoals op de foto hieronder. Zo kan je de hoekjes van je kaft mooi afwerken.
Vouw de flappen over de rand van het karton en wrijf mooi aan, zonder luchtbellen. Doe dit aan elke zijde van het karton.
Draai het karton om met de lege kant naar boven en kleef ook hier een stukje papier op. Op de foto wordt een stukje bruin papier gebruikt… dit wordt de binnenkant van je kaft.
Van zodra de beide kaften en je katernen klaar zijn, maak je de gaatjes voor de binding. Het is wel belangrijk dat de gaatjes verspreid worden over de ganse hoogte van je boek, maar de afmetingen tussen de gaatjes moet niet echt gelijk zijn, je kan daar ook in variëren om het een decoratief effect te geven. Duid op één van de kaften aan waar je de gaatjes wil hebben en pons de gaatjes erin.
In deze tutorial worden de gaatjes gemaakt met een gaatjestang.
Gebruik nu deze kaft als leidraad om ook gaatjes te maken in de tweede kaft en in je katernen. Voor je katernen gebruik je dan weer beter een els of een priem zodat de gaatjes niet al te groot worden… het moet net groot genoeg zijn om de draad door te naaien.
De koptische binding: stap-voor-stap
Nu al je materialen klaar liggen, kan je beginnen naaien.
Start met één kaft en één katern… zoals je op de foto kan zien, steek je de naald in het onderste gaatje aan de binnenkant van het eerste katern.
Steek de naald naar buiten en onder de kaft door in het eerste gaatje van de kaft om het aan het katern vast te maken…
Ga met je draad nogmaals door het gaatje, zodat je een dubbele lus krijgt. Steek dan je naald terug in het katern in het zelfde gaatje waar je vandaan kwam.
Trek goed aan, zorg dat alles mooi gelijk ligt (kaft en katern) en maak een knoopje. Het is belangrijk dat de kaft en de katernen nu mooi uitgelijnd worden… als je het nu goed doet, zal het er ook mooi uitzien als je boek klaar is.
Steek nu je naald in het volgende gaatje van het eerste katern en herhaal het volledige proces: van binnen in het katern naar buiten, rond en onder de kaft door het gaatje naar boven en terug in het katern. Het enige verschil is dat je nu geen knoopje meer moet maken. Blijf gewoon verder naaien om de kaft volledig aan het eerste katern vast te maken.
Wanneer je bij het laatste gaatje bent aangekomen en nadat je de kaft met een lus hebt vastgemaakt, ga je met je naald niet meer terug naar het gaatje waar je vandaan kwam. Neem nu het tweede katern en leg het op het eerste en steek met je naald in het gaatje van het tweede katern.
Ga nu aan de binnenzijde van dit tweede katern direct door naar het volgende gaatje.
Aan de buitenkant wil je dit katern natuurlijk ergens aan vastmaken, maar er is nu geen gaatje om door te steken zoals daarjuist bij de kaft. In de plaats daarvan steek je de naald tussen de katernen eronder. In dit geval het eerste katern en de kaft. Maak een lus door met je naald langs de linkerkant achter de eerder gemaakte steek te gaan en er langs de rechterkant weer vanachter te komen. Je maakt nu een kettingsteek die de katernen aan elkaar vastmaakt. Bij deze binding is het gebruik van een gebogen naald heel handig omdat je zo veel gemakkelijker tussen de katernen door kan steken.
Op de foto hierboven zie je een close-up van de naald die de draad achter de bestaande steek tussen de vorige katernen haalt, van links naar rechts. Je maakt een klein lusje om het laatste katern aan de rest van het boek te naaien.
Nadat je dit lusje, de kettingsteek gemaakt hebt en nadat je het goed aangetrokken hebt, steek je de naald terug in het gaatje waar je vandaan kwam. Ga langs de binnenzijde van het katern opnieuw naar het volgende gaatje en herhaal de vorige stappen.
Ben je weer aangekomen aan het laatste gaatje van het katern… neem dan een nieuw katern en ga opnieuw te werk zoals bij het begin van het tweede katern.
Herhaal… herhaal… herhaal. Je herhaalt dit steeds opnieuw met zoveel katernen als je wil. In deze tutorial bevat het boek 5 katernen.
Er bestaan specifieke manieren om het laatste katern aan de kaft te naaien… maar Linda vindt dat een beetje verwarrend en daarom bind ze alle katernen op dezelfde manier.
Om de kaft aan het laatste katern te binden, doet ze min of meer hetzelfde en weeft ze de draad opnieuw tussen de laatste katernen. Dat wil wel zeggen dat er aan de binnenzijde van het laatste katern een dubbele draad loopt. Als dit het werkproces iets eenvoudiger maakt, is dat eigenlijk ook niet zo erg. Mij stoort het alleszins niet.
Om de kaft aan het laatste katern vast te maken, doe je ongeveer het zelfde als bij je eerste katern maar dan omgekeerd… een dubbele lus rond de kaft, een kettingsteek om het goed vast te maken en dan terug in het katern. Steeds opnieuw in elk gaatje…
Bij het laatste gaatje, in plaats van terug in het katern te steken, steek je de naald tussen de kaft en het katern. Maak een lus rond de steek en maak een knoopje om de binding af te werken.
Redelijk gemakkelijk, toch?
Het resultaat
Het resultaat mag gezien worden. Een mooi en stevig boek.
Zie je ook hoe het boek volledig open ligt als het op tafel ligt? Dit is het grote voordeel van deze binding. Je kan de volledige pagina zien. Dat is ideaal om foto’s in te tonen en het is ook heel fijn om in te schrijven of te tekenen.
Heb jij ook ergens een tutorial gezien die je graag in het Nederlands zou lezen? Laat het weten in de reacties hieronder en ik zie wat ik voor je kan doen.
Voor meer inspiratie kan je eens gaan kijken op mijn pinterestbord koptische binding.
Wow, hoe leuk! Ik ben van plan om met je tutorial een gastenboek te maken voor mijn huwelijk. Vandaar nog enkele vraagjes: moeten de katernen reeds gebonden zijn of neem je gewoon losse blaren? En is het nodig om voor deze techniek boekbinderslinnen te gebruiken? Of kan het ook met gewoon touw? Alvast bedankt voor de handige tutorial! Groetjes!
Neen Sofie, de katernen moeten niet vooraf gebonden zijn. Je vormt het katern door een aantal losse in 2 gevouwen blaadjes samen te nemen (bekijk ook even de afbeeldingen in het blogbericht De onderdelen van een boek)
Om te naaien kan je Linnen boekbindersdraad gebruiken, maar je kan ook een andere draad gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je keuze van de dikte van je draad ook invloed heeft op de dikte van de rug. Meer info vind je in volgende bericht: Draad.
Reuze bedankt voor je tijd die je genomen hebt met de vertaling ervan. Maakt het een stuk gemakkelijker. Zou je het boek van K. Smith, “books without paste or glue” nog altijd aanbevelen?
Graag gedaan Flora!
Jazeker, ik kan “Books without paste or glue” van Keith A. Smith nog steeds aanbevelen. Er staan niet zoveel foto’s in het boek, maar het blijft wel een standaardwerk waar je heel wat aan hebt als je met boekbinden bezig bent.
Je kan het vinden bij Amazon.co.uk
Wauw, superhandig en heel goed uitgelegd!! Merci voor de nuttige tutorial en website 🙂