Selecteer een pagina

Een boekomslag in de vorm van een Japanse wikkel kan voor ieder boek een mooie en functionele aanvulling zijn. Je zou ook een setje van bij elkaar horende notitieboekjes samen kunnen houden met zo’n wikkel. Ik zal je tonen hoe hoe je zelf een Japanse wikkel kan maken. Laten we aan de slag gaan.

Dit is een vertaling van een tutorial bij Tuts+: Hoe maak je een Japanse wikkel voor je boek (oorspronkelijke tekst in het Engels door Erica Munoz).

japanse wikkel benodigheden

 • Een boek met harde of zachte kaft
 • Karton
 • Vel middelzwaar papier voor buitenkant van de wikkel
 • Vel papier voor de binnenkant van de wikkel
 • Lint
 • Restje van dik karton
 • Vouwbeen
 • Zuurvrije lijm
 • Lijm borstel
 • Liniaal of meetlat
 • Hobbymes
 • Snijmat
 • Krantenpapier
 • Potlood (optioneel)
 • Schaar

Je kan ook boekbinderslinnen gebruiken voor de buitenkant van de wikkel. Het spreekt voor zich dat het materiaal dat je kiest voor de buitenkant op één of andere manier past bij het boek dat in de wikkel zit. Bijvoorbeeld, als je boek een linnen kaft heeft, dan kan je  overwegen om voor je wikkel een bijpassend boekbinderslinnen te gebruiken.

Controleer de looprichting en duid het aan op je papier en karton . Als je niet zeker weet hoe je de looprichting moet aanduiden, bekijk dan even dit blogbericht over het bepalen van de looprichting. Als je rekening houdt met de looprichting van je materiaal zal je werk langer meegaan en zal het resultaat er ook professioneel uit zien. Voor dit project is het belangrijk dat de looprichting van het papier en het karton parallel loopt met de rug van het boek waarvoor je de wikkel maakt.

01-japanse wikkel looprichting bepalen

Stap 1

Meet de hoogte van je boek af en schrijf dat op. Deze kant van je boek zal parallel lopen aan de rug van je wikkel. Rond de afmetingen af naar boven. Als je de afmetingen naar beneden afrond, zal het boek niet in de wikkel passen.

Meet de breedte van je boek af en schrijf dat op. Deze kant van je boek staat loodrecht op de rug van je wikkel.

Meet de dikte van je boek (dit is de breedte van de rug) en schrijf dat op.
Herhaal stap 1 tot en met 3 om er zeker van te zijn dat al jouw metingen correct zijn. Dit zou je wel eens heel wat verspilde tijd en materialen kunnen besparen.

02-japanse wikkel boek afmeten

Meet de dikte van het karton. Probeer om zo nauwkeurig mogelijk te meten. Schrijf dat op een stukje kladpapier. Deze afmeting zullen we verder “één kartondikte” noemen.

03-japanse wikkel kartondikte bepalen

Snijd eerst de stukken voor de kaft. Meet en snijdt drie stukken karton af met looprichting in de lengte. De stukken zijn 2mm hoger dan je boek en met dezelfde breedte als je boek. Zoals je op de foto kan zien, moet de looprichting parallel lopen met de lengte van elk stuk. Dat moet ook zo zijn voor de stukken van de rug.

Snijd nu het smalle stukje van de rug. Meet en snijd 1 stuk karton af dat 2mm hoger is dan je boek en met dezelfde breedte als de rug.

04-japanse wikkel karton snijden

Je hebt nog een tweede breder stuk nodig voor de rug. Meet en snijd 1 stuk karton af met looprichting in de lengte, dat 2mm hoger is dan je boek en met één kartondikte breder dan de breedte van de rug van je boek.

Gebruik een restje van het karton om de kartondikte af te meten (de looprichting van dit stukje karton is niet belangrijk).

05-japanse wikkel karton snijden

Leg het papier met de goede kant naar beneden op je snijmat, de looprichting van het papier loopt van boven naar beneden.

Leg je meetlat op het papier langs de onderzijde van het blad. Let er op dat de bovenkant van de lat op ten minste 2cm van de onderkant van het papier ligt (het mag wat meer zijn als je papier een gescheurde rand of een scheprand heeft).

Leg de vijf stukken karton op de juiste plaats op het papier, waarbij je ten minste 2cm (ongeveer 1 inch) van de linkerkant van het blad blijft. Plaats ze steeds met de looprichting verticaal (hetzelfde als het papier waarop je ze neerlegt). Houd de onderste rand van elk stuk karton tegen de meetlat. Plaats de stukken karton in de juiste volgorde, van links naar rechts: kaft, klein stukje voor de rug, middenstuk, breder stukje voor de rug, kaft.

05-japanse wikkel karton snijden

Gebruik restjes van het karton om tussen elk stuk een ruimte van twee kartondiktes vrij te houden.

Maak met je potlood een streepje op de plaats waar elk stuk karton moet komen. Om de volgorde van de stukken niet te vergeten kan je ze nummeren van links naar rechts.

07-japanse wikkel ruimte tussen karton

Hou langs alle vier de buitenzijden van de stukken karton een breedte van 2cm over. Snijd het papier op maat af.

Aan de vier hoeken van het papier snijd je af op één kartondikte. Om dit te doen, gebruik je één stukje karton en dat plaats je op een hoek van 45 graden tegen een hoek van de kaft. Plaats daarvoor een driehoek rechts boven tegen het restje karton. Verwijder het stukje karton en snijd de hoek af. Ik gebruik het raster op mijn snijmat om de positie van de driehoek te bepalen.

08-japanse wikkel papier bijsnijden

09-japanse wikkel hoeken afwerken

Verwijder de stukken karton en breng lijm aan op het eerste stuk voor de kaft. Leg het terug op het papier op dezelfde plaats. Druk het karton goed aan.

10-japanse wikkel karton lijmen

Draai het karton en papier om en wrijf aan met je vouwbeen om alle luchtbellen eruit te wrijven.

Herhaal stap 1 & 2 voor de overige stukken.

11-japanse wikkel lijmen karton

Breng lijm aan op de randen van het papier langs de linker en rechterkant en vouw ze over het karton.

Wrijf de luchtbellen er uit door aan te wrijven met je vouwbeen.12-japanse wikkel zijkant papier lijmen

Werk de hoeken af met het topje van je vouwbeen.

Breng lijm aan op de randen van het papier langs de onder en bovenkant en vouw ze over het karton. Wrijf aan met het vouwbeen.

13-japanse wikkel onderkant papier lijmen

Zorg dat het papier in de tussenruimtes strak zit door de wikkel op te vouwen en druk aan met je vingers.

14-japanse wikkel opvouwen

Traditioneel worden Japanse wikkels afwerkt met sluitbeentjes. Knoppen of kralen zijn een goed alternatief, maar ik denk dat een chocoladekleurig lint mooi zou passen bij het papier dat ik gebruik.

Maak twee sneetjes van 1cm door het midden van het smalste rugstuk. Ik heb de sneetjes geplaatst op 3cm van de boven- en onderkant, maar als jij een groter of kleiner boek hebt, kan je de insnijdingen ook aanpassen aan de hoogte van je boek. Zorg ervoor dat je ook helemaal door het papier snijdt.15-japanse wikkel insnijdingen maken

Vervolgens maak je dezelfde twee sneetjes op 1cm van de meest rechtse kant van de wikkel.

Snijd twee lengtes van het lint. Om de lengte van de linten te bepalen wikkel je het lint drie keer rond de breedte van je boek.

16-japanse wikkel insnijdingen maken

Nu steek je het lint door de insnijdingen. Duw het ene uiteinde van het eerste lint zachtjes door een insnijding in de rug van de wikkel met de achterkant van het hobbymes. Als je de scherpe kant van het mes gebruikt, zal je het lint doorsnijden. Het geeft niet als het lint een beetje uitrafelt. Je hebt genoeg om het straks bij te snijden.

17-japanse wikkel lint aanbrengen

Steek het andere uiteinde van hetzelfde lint zachtjes in het gat aan de rechterkant van de wikkel. Zorg ervoor dat het lint aan de binnenkant van de wikkel vlak ligt.

Herhaal stap 4 & 5 met het tweede lint. Trek aan de uiteinden van de linten zodat ze aan beide zijden even lang zijn

18-japanse wikkel int aanbrengen

De linten moeten aan het karton van de wikkel vastgemaakt worden. Borstel onder de linten wat lijm op het karton.

Wrijf, voordat de lijm droogt, het lint aan met het vouwbeen. Werk het ook mooi weg in de ruimte tussen de stukken karton.

19-japanse wikkel lint vastlijmen

Om de wikkel af te werken, moet je nog een stuk papier snijden voor de binnenbekleding. Dat stuk zal ongeveer 4mm minder hoog en 4mm langer zijn dan je wikkel  (als je hem helemaal open legt). Dit stuk papier kom over de volledige binnenkant van de wikkel.

Breng lijm aan op het papier en plaats het op 2mm van de bovenkant, onderzijde en linkerzijde.

20-japanse wikkel papier binnenkant snijden

Wrijf het papier snel aan met het vouwbeen, maar doe dat eerst enkel voor het meest linkse stuk karton. Werk stilletjesaan naar rechts door het papier in de tussenruimtes aan te duwen en daarna het oppervlak van het volgende stuk karton aan de rechterkant aan te wrijven. Ga verder tot je alle stukken mooi aangewreven hebt.

21-japanse wikkel papier binnenkant lijmen

Wikkel het boek in je wikkel en bind de linten in een strik.

Snijd het overtollige lint af.

22-japanse wikkel lint strikken

Kijk eens aan! Je boek heeft nu zijn eigen bijpassende Japanse wikkel.

 

Als je één van de tutorials op deze website hebt gebruikt als leidraad om zelf een boek te maken, laat het dan zeker weten via een reactie op één van de blogberichten of in de facebookgroep Creatief Boekbinden! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Wil je jouw werk hier tonen, bezorg me dan een foto en ik publiceer ze onder de tutorial.

 

 

Pin It on Pinterest