Selecteer een pagina

Het kan heel handig zijn als je de pagina’s van je boek kan verwisselen. Misschien wil je een pagina scannen en ze delen met je vrienden, of misschien heb je wat te weinig plaats en wil je meer pagina’s toevoegen.

Wat de reden ook is, je hoeft geen boek te kopen met metalen schroeven en dure bijvullingen, of te knoeien met nietjes of elastieken. Al wat je nodig hebt is een rol lint. Deze tutorial toont je hoe je eenvoudig een mooi boek kan maken met verwisselbare pagina’s.

Dit is een vertaling van een tutorial bij Tuts+: Hoe bind je boek met verwisselbare pagina’s (oorspronkelijke tekst in het Engels door Erica Munoz).

Materialen

Voor het papier is een blok tekenpapier gebruikt waarvan de spiraalbinding is verwijderd en de geperforeerde randen afgesneden. Boekbinderslinnen kan je vinden in winkels met kunstenaarsbenodigdheden of op het internet, maar je kan het ook zelf maken. Leer hier hoe je je eigen boekbinderslinnen maakt.

tutorial boek verwisselbare pagina

1. Maak de pagina’s klaar

Stap 1 - Neem een vel tekenpapier en ril vier lijnen op je blad, parallel aan de looprichting: op 2,5 cm, op 6 cm, op 6,6 cm en op 7,2 cm.

Stap 2 - Herhaal deze stap met al je vellen papier.

Stap 3 - Vouw elk stuk papier op de eerste ril en wrijf de vouw mooi glad met je vouwbeen.

2. Maak een sjabloon voor de gaatjes

Nu moet je bepalen waar de gaatjes moeten komen. Het is belangrijk dat de gaatjes op alle pagina’s en op de kaft mooi overeenkomen, dan zal de binding straks vlotjes verlopen. Als de gaatjes niet mooi overeenkomen, kan het papier scheuren. Een sjabloon kan hier zeker bij helpen.

Stap 1 - Neem voor je sjabloon een blad uit je stapeltje papier. Maak met je potlood een teken in het midden van de gevouwen rand.

Stap 2 - Maak een tweede merkteken op 2,5 cm aan de linker- en een derde merkteken op 2,5 cm vanaf de rechterkant.

Stap 3 - Teken nog twee merktekens op de helft van het middelpunt en de twee andere merktekens.

Stap 4 - Teken een lijn in het midden van de gevouwen flap, parallel aan de vouwlijn. De gaatjes komen op de kruispunten van deze lijn en de merktekens.

Stap 5 - Neem je gereedschap om gaatjes te maken, zet de top in het midden van de kruispunten die je eerder getekend hebt en maak een gaatje dwars door het gevouwen papier. Herhaal deze stap in alle kruispunten tot je vijf gaten hebt.

tutorial boek verwisselbare pagina

3. Maak gaatjes in al je pagina ‘s

Stap 1 - Lijn je sjabloon mooi uit met een vel tekenpapier.

Stap 2 - Maak via je sjabloon vijf gaatjes in een nieuw vel papier.

Stap 3 - Herhaal deze stap totdat alle pagina’s geperforeerd zijn en klaar om in te binden.

4. Maak gaatjes in de stukjes voor de rug

Stap 1 - Neem één van de dunnere stukjes karton en lijn daarop je sjabloon uit. Het einde van de gevouwen flap leg je op de rand van het karton.

Stap 2 - Maak vijf gaten dwars door het sjabloon en het karton.

Stap 3 - Herhaal de stappen 1 en 2 met het tweede stukje karton. Dit wordt de rug van je boek.

5. Maak het lint klaar voor de binding

Stap 1 - Knip een stuk lint van 150cm, knip de uiteinden diagonaal af.

Stap 2 - Doop de uiteinden van het lint in een beetje lijm zodat het niet uitrafelt of scheurt. Leg het lint opzij om te drogen.

tutorial boek verwisselbare pagina

6. Bekleed de stukken karton

Stap 1 - Leg het boekbinderslinnen met de goede kant naar beneden.

Stap 2 - Leg een stukje van de rug met de zijde van de gaatjes naast het groter stuk karton op het boekbinderslinnen. Laat een strook van 1/2cm vrij tussen de twee stukken en laat een rand van ten minste 1cm boekbinderslinnen aan elke kant.

Stap 3 - Markeer de plaatsing van het karton zodat je weet waar je het straks moet lijmen.

Stap 4 - Neem het grootste stuk karton en strijk met de grote borstel een laag lijm op de achterkant. Start vanuit het midden en strijk de lijm uit naar de randen.

Stap 5 - Leg het stuk karton, met de gelijmde kant naar beneden terug op het boekbinderslinnen. Druk het aan het je handen.

Stap 6 - Draai het boekbinderslinnen om en wrijf met een vouwbeen over de stof om alle luchtbellen te verwijderen.

Stap 7 - Lijm het kleiner stuk karton met de gaatjes en wrijf het weer aan met je vouwbeen.

Stap 8 - Teken en snijd een strook van 1cm boekbinderslinnen rond de gelijmde stukken karton.

Stap 9 - Gebruik het overschotje karton om eenmaal de dikte van het karton af te meten. Teken en snijd deze breedte aan elke hoek af. Snijdt de stof niet te kort af. Als je op veilig wil spelen, kan je altijd iets minder afsnijden en de stof over de hoek vouwen. Zo zorg je ervoor dat alle hoeken van het karton mooi bedekt worden.

Stap 10 - Bekleed de tweede set en snijd de hoeken af zoals in de stappen 1 tot en met 8.

tutorial boek verwisselbare pagina 4

7. Lijm de binnenkant van de kaft

Stap 1 - Lijm de linker- en rechter strook van het boekbinderslinnen in met de kleine lijmborstel.

Stap 2 - Vouw de stof over de rand van het karton en wrijf het aan met je vouwbeen.

Stap 3 - Werk de hoeken mooi af met je vouwbeen.

Stap 4 - Lijm en vouw de bovenste en de onderste strook stof. Wrijf aan met het vouwbeen.

Stap 5 - Wrijf de stof ook mooi aan in de open strook tussen de twee stukken karton.

Stap 6 - Geef met de platte kant van je vouwbeen een tikje op de hoeken van de kaft. Dit zal ervoor zorgen dat de stof goed vast blijft zitten aan de hoeken.

tutorial boek verwisselbare pagina

8. Maak gaten door het boekbinderslinnen

Vooraleer de binnenkant te bekleden, maak je eerst de vijf gaten dwars door het karton en de stof.

9. De binnenkant van de kaft bekleden

Stap 1 - Lijm de achterkant van één van de stukken gekleurd karton.

Stap 2 - Kleef dit gekleurde karton met de gelijmde kant naar beneden op de binnenkant van één van de kaften. Wrijf lichtjes aan met de zijkanten van je handen, met een vegende beweging vanuit het midden naar de randen. Wrijf daarna aan met het vouwbeen.

Stap 3 - Vouw het rugstuk langzaam om, let wel op dat je het papier niet scheurt. Het is belangrijk om dit nu te doen voor de lijm droog is.

Stap 4 - Om de kaft af te werken maak je nogmaals de gaten, nu door het gekleurd karton.

Stap 5 - Herhaal de stappen 1 tot en met 4 voor de tweede kaft.

10. Bind je boek

tutorial boek verwisselbare pagina

Stap 1 - Je kan nu eindelijk je boek inbinden! Leg de afgewerkte kaften en de pagina’s als een open boek voor je met de pagina’s aan de rechterkant. Wij zullen met een eenvoudige schoenveter binding het boek aan elkaar rijgen, net zoals zoals je je schoenen zou binden.

Stap 2 - Steek het ene uiteinde van het lint door het onderste gaatje van de voorste kaft. Het uiteinde van het lint zit nu aan de binnenkant van het boek.

Stap 3 - Steek dat puntje van het lint door hetzelfde gat van alle pagina’s. Misschien is het gemakkelijker om het lint door 1 tot 3 pagina’s tegelijk te steken.

Stap 4 - Steek het puntje van het lint nu naar buiten door het onderste gaatje van de achterkaft.

Stap 5 - Neem nu het andere eind van het lint en steek het door hetzelfde gaatje in de tegenovergestelde richting, vanaf de buitenkant van de achterkaft en door alle pagina’s naar de buitenkant van de voorkaft.

Stap 6 - Neem het uiteinde van het lint dat uit de voorkaft steekt en rijg het door het eerstvolgende gaatje van de achterkaft. Rijg het verder door alle pagina’s.

Stap 7 - Net zoals je schoenveters zou binden, neem je nu het andere eind van het lint en rijg je het door het volgende gaatjes in de voorkaft.

Stap 8 - Trek het lint helemaal door de gaten en draai het boek om. Je ziet dat het lint nu een X vormt. Net als een schoenveter, is het niet?

Stap 9 - Blijf het lint door alle gaatjes weven, steeds een X patroon vormend tot je de bovenkant bereikt.

Stap 10 - Eenmaal de bovenkant bereikt, kan je het lint een beetje losser maken en het boek sluiten. Nu kan je de gedraaide steken rechttrekken.

Stap 11 - Trek de onderste steek over de hoek zodat ze loodrecht op de andere steken staat. Dit zal voorkomen dat de pagina’s en de kaften loskomen.

Stap 12 - Trek het lint goed aan, begin bij de onderste steek. Je wil de pagina’s goed bij mekaar houden. Zorg ervoor dat de twee uiteinden van het lint ongeveer even lang zijn.

Stap 13 - Maak een strik met de twee uiteinden het lint.

Wil je een pagina verwijderen?

Geen probleem! Gewoon de binding ontrafelen en als je de pagina’s in de gewenste volgorde hebt, terug samenbinden. Als het lint te gerimpeld is kan je het strijken voor je je boek opnieuw inbindt.

 

Als je één van de tutorials op deze website hebt gebruikt als leidraad om zelf een boek te maken, laat het dan zeker weten via een reactie op één van de blogberichten! Ik ben heel nieuwsgierig naar het resultaat. Wil je jouw werk hier tonen, stuur me dan ook een foto en ik publiceer ze onder de tutorial.

 

Pin It on Pinterest