Selecteer een pagina

Deze keer heb ik iets bijzonders gevonden: The Bind van William Goldsmith, een stripverhaal over een boekbindersfamilie. Het vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van de Eggert Binding begin 20ste eeuw. Via de prachtige tekeningen wordt je meegenomen in wereld van het boekbinden.

Stripverhaal over een boekbindersfamilie

The Bind van William Goldsmith is een stripverhaal (graphic novel) voor ware boekenliefhebbers.

Het  vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van de Eggert Binding begin 20ste eeuw. De gebroeders  Guy en Victor Eggert erven het prestigieuze boekbindersbedrijf en zij nemen een zeer ambitieuze opdracht aan. Een met juwelen ingewerkte binding van een poëziebundel  A Moonless Land. 

Het verhaal leest een beetje als een sprookje: er zijn twee rivaliserende broers, de geest van hun overleden vader en een moraal aan het eind van het verhaal. De eenvoud van dit verhaal werkt wonderwel naast de fascinerende prenten.

Via het sprookje over de boekbindersfamilie en de prachtige tekeningen wordt je ook meegenomen in de geschiedenis van het boekbinden. Het boekbindersatelier van de familie Eggert zit in een groot gebouw met vijf verdiepingen en overal zijn boekbinders aan het werk, zij verzorgen allemaal een ander element van het boek. Je ziet mensen naaien in de kelder, kaften maken op de eerste verdieping, kaften met leder bekleden op de tweede verdieping en versieringen van bladgoud maken op de derde verdieping. Op het gelijkvloers is de winkel voor de verkoop van boeken.

De geest/verteller neemt je mee achter de schermen waar de boeken genaaid, verlijmd en afgewerkt worden. Je ziet bekwame ambachtslieden hard aan het werk met de vele typische boekbinderswerktuigen.

Tekeningen van boekbinderswerktuigen

The Bind heeft hele mooie illustraties in een aquarel palet van bruin- en grijstinten. Het geeft het geheel het gevoel van een oude film.

De auteur aan het woord

Ik vind het altijd inspirerend om de auteur zelf iets over zijn werk te horen vertellen, zo krijg je een gevoel van hoe hij kijkt, hoe hij denkt en creëert. In volgend filmpje is William Goldsmith aan het woord terwijl hij in Brussel aan het werk is voor een ander project.

Wil jij The Bind ook graag lezen?

Het is verkrijgbaar bij bol.om, zowel in de gedrukte al in de e-book versie.

Je kan The Bind ook vinden bij Amazon

 

Misschien kan dit stripverhaal jou wel inspireren om zelf een boek te maken voor Gelezen / Gebonden.

In een volgend blogbericht vind je trouwens meer informatie over hoe je aan deze uitdaging kan deelnemen.

 

 

Pin It on Pinterest