Selecteer een pagina

Vrijwel alles wat ik van creatief boekbinden weet, heb ik van Tine Noreille geleerd. Nu ze een dvd heeft gemaakt waarmee zij haar unieke snij- en vouwtechniek uit de doeken doet, wil ik jullie dat uiteraard vertellen!

Tijdens de Boekbindbeurs in Sint-Niklaas vorige week heeft zij haar splinternieuwe website gelanceerd en toonde zij voor het eerst haar DVD Perfect meten, vouwen en snijden zonder potlood.

Tine Noreille

Tine Noreille houdt niet van slordig afgewerkte boekjes en heeft in de loop der jaren als creatief boekbinder en docent creatief boekbinden haar unieke snijtechniek ontwikkeld. Zo kan ze met weinig apparatuur toch heel netjes afgewerkte boeken maken. Ze heeft deze techniek de afgelopen jaren aan haar cursisten getoond, maar nu wil ze die graag delen met iedereen die zot is van papier.

Het materiaal dat je nodig hebt voor deze techniek is gemakkelijk te vinden in de metaalhandel of winkel voor kunstenaarsbenodigheden. Het systeem is eenvoudig, logisch en eens je het door hebt speel je ermee. Dat ziet ze ook bij haar cursisten, zij reageerden zo enthousiast dat ze de methode nu aan zoveel mogelijk mensen wil doorgeven.

Vandaar het idee om er een film van te maken. Het is een 80 minuten durende les geworden waarin ze al haar technieken toont. In de video Perfect meten, vouwen en snijden zonder potlood toont Tine je in 12 lessen hoe je net als zij perfect kan meten, vouwen en snijden:

 1. Intro en materiaal
 2. Positie van hoek en lat
 3. Controle op haakse hoek
 4. Vouwen, meten, snijden, rillen
 5. Nauwkeurig snijden
 6. Bijsnijden van katernen
 7. Stroken snijden langer dan de lat
 8. Concertina
 9. Gelijke stroken snijden
 10. Passe-partout
 11. Seriewerk en opeenvolgende handelingen
 12. Mal en screwpunch

Ik volg zelf al enige tijd les bij Tine en ik kan je verzekeren dat als je de methode onder de knie hebt je nooit meer anders werkt!

Perfect meten, vouwen en snijden

Met deze methode sla je de fase van het potlood over. Tine toont hoe je in één handeling meet en snijdt… heel vlug en nauwkeurig, zonder potloodaanduidingen. Vlugger, preciezer en gemakkelijker. Nooit meer bijsnijden en dat is heel handig bij lijmloze bindingen. Maar je kan de methode ook gebruiken om:

 • gelijke evenwijdige stroken te snijden
 • papier en karton perfect haaks te snijden
 • je papier te controleren op haakse hoeken
 • perfecte concertina’s te vouwen
 • passe-partouts te snijden
 • perfecte bladlijnen te maken voor kalligrafie
 • seriewerk uit te voeren met ingewikkelde vouwsystemen

Detail DVD Perfect meten, vouwen en snijden zonder potlood.Totaalbeelden en heel precieze close-ups wisselen elkaar af en dat maakt de film heel duidelijk en overzichtelijk. Je kan alles op je eigen tempo bekijken en herbekijken. Het lijkt wel of Tine bij jouw thuis een workshop geeft.

De film is opgenomen in HD en Tine voorziet dat er later nog een mogelijkheid komt om de film via internet te streamen of te downloaden . Er komt ook een Engelstalige versie. Uiteraard zal je hiervan ook via deze website op de hoogte gehouden worden.

Voor wie?

Met de DVD leer je alles over snijden, rillen en meten van papier. Dus niet alleen boekbinders maar iedereen die met papier werkt kan er iets van leren. Ik denk aan kalligrafen, grafici, fotografen, … Maar waarom ook geen andere ambachtslui? Waarschijnlijk kan je deze techniek ook gebruiken voor het haaks snijden van leder, stoffen, …

Wil ook jij deze techniek leren?

DVD snijtechniekBen je nieuwsgierig geworden? Je vindt meer info over de DVD op de website van Tine Noreille.

Wil je kennis maken met Tine en haar techniek? Kom dan zaterdag 25 april naar de donateursdag van de Stichting handboekbinden. Ze geeft daar een demonstratie met vele tips en uitleg over haar technieken.

De DVD is te koop voor 25,00 euro. Tot en met de donateursdag is de DVD nog verkrijgbaar aan de speciale introductieprijs van 20,00 euro.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest