Selecteer een pagina

De traditionele Japanse binding met 4 gaatjes is een eenvoudige techniek, heeft een moderne uitstraling en is ideaal voor beginnende boekbinders. Er komt geen lijmen of vouwen aan te pas, dus met een minimum aan inspanning kan je een mooi handgemaakt boek maken. Laat ons beginnen.

Dit is een vertaling van een tutorial bij Tuts+: een gedetailleerd stappenplan voor het maken van een boekje volgens de Japanse bindwijze (oorspronkelijke tekst in het Engels door Erica Munoz).

Materialen

1. Bepaal de looprichting van het papier

Stap 1 - Voor we starten, moet je eerst iets weten over de looprichting van je papier. Machinaal gemaakt papier heeft een looprichting. Bij de verwerking ervan kan het in de lengte of in de breedte richting van de rol gesneden worden. Komt de lengte van het blad papier uit de breedte van de papierbaan dan is de looprichting breedlopend. Gebeurt dit in de lengte van de papierbaan dan heb je langlopend papier. Het is belangrijk dat de looprichting van het papier evenwijdig is met de rug van het boek zodat het vlak opent. Om de looprichting te testen, kan je een stuk papier zachtjes buigen in één richting.

Stap 2 - Draai nu het blad papier en buig het in de andere richting.

Stap 3 - Het buigen gaat gemakkelijker als je evenwijdig vouwt met de looprichting. Als je tegen de looprichting vouwt, zal je meer weerstand voelen. In deze tutorial, zal het papier in de lengte gesneden worden omdat de looprichting evenwijdig is met de langste zijde van het papier. Bijvoorbeeld, als een blad papier gesneden wordt tot 13cm x 15cm langlopend, dan zal de looprichting evenwijdig zijn aan de zijde van 15cm en zal het gemakkelijker vouwen in de lengte. Bepaal altijd de looprichting vooraleer je gaat snijden.

Japanse bindwijze tutorial

2. Voorbereiden van je materialen

Stap 1 - Snijd de drie vellen papier in stukken van 13cm x 15cm langlopend. Dit worden de katernen. Snijd een extra stuk en leg dat opzij.

Stap 2 - Snijd het vel handgemaakt papier in twee stukken van 13cm x 15cm. Dit wordt de kaft van het boek.

Japanse bindwijze tutorial

3. Maak een sjabloon voor de gaatjes

Een sjabloon voor de gaatjes zorgt ervoor dat je boek er netjes en professioneel uitziet. Zonder zo’n sjabloon zal je naaiwerk er waarschijnlijk schots en scheef uitzien.

Stap 1 - Neem het extra blad tekenpapier en plaats de meetlat op 1cm van één van de langste zijden.

Stap 2 - Maak langs je meetlat vier gaatjes op 1,5cm, 5,5cm, 9,5cm, en 13,5cm.

Japanse bindwijze tutorial

4. Maak gaatjes in de kaft en in de katernen

Stap 1 - Neem je sjabloon en leg het mooi gelijk met een blad van je katern. Zet de punt van je priem in de gaatjes van het sjabloon en duw zo gaatjes in het blad. Doe dit voor elk blad. Herhaal deze stap met alle bladen van je katern en met de twee kaft bladen. Om de zaak wat te versnellen, kan je proberen om gaatjes te maken in twee of drie bladen tegelijk. Maar wees wel voorzichtig dat de bladen mooi gelijk blijven liggen. Het zal zeker opvallen wanneer je gaatjes niet overal gelijk zijn.

Stap 2 - De gaatjes die je in de bladen hebt gemaakt zullen niet groot genoeg zijn om er door te naaien met naald en draad. Dus neem elk blad opnieuw vast en steek de priem nog eens door elk gaatje.

Japanse bindwijze tutorial

5. Naai het boek

Stap 1 - Snijd ongeveer een armlengte linnen draad af. Houd het boek vast met de rug naar je toe. Om het duidelijk te houden zullen de vier gaatjes genummerd worden van 1 tot 4, beginnend van links. Steek je naald van onder naar boven door gaatje nummer 3. Laat aan je draad een staartje van ongeveer 5 cm.

Stap 2 - Naai opnieuw van onder naar boven door gaatje nummer 3 en maak een lus rond de rug van je boek. Trek de steek goed aan.

Stap 3 - Naai van boven naar beneden door gaatje nummer 2.

Stap 4 - Naai opnieuw van boven naar beneden door gaatje nummer 2 en maak een tweede lus rond de rug.

Stap 5 - Naai van beneden naar boven door gaatje nummer 1.

Stap 6 - Maak een lus rond de rug door opnieuw van beneden naar boven door gaat nummer 1 te naaien.

Stap 7 - Aan het eind van de binding, maak je een tweede lus aan de zijkant van je boek en mooi op één lijn met de vier gaatjes. Dit zorgt ervoor dat je bladen goed vast zitten. Naai een laatste keer door gaatje nummer 1 van beneden naar boven.

Stap 8 - Steek je naald van boven naar beneden door gaatje nummer 2.

Stap 9 - Naai dan van beneden naar boven door gaatje nummer 3.

Stap 10 - Naai van boven naar beneden door gaatje nummer 4 en maak een lus over de rug door nog eens van boven naar beneden door hetzelfde gaatje te steken.

Stap 11 - Maak een tweede lus aan het eind van de binding, nu over de zijkant van je boek, door een laatste keer van boven naar beneden door gaatje nummer 4 te steken.

Stap 12 - Bekijk nu de achterkant van je boek waar nog een draadje los hangt. Naai rond dat loshangend eindje draad door je naald onder de twee omliggende steken door te steken.

Stap 13 - Maak met de twee uiteinden van je draad een knoop.

Stap 14 - Snijd de eindjes draad af en duw even over de knoop met je vouwbeen. Dit zal er voor zorgen dat de knoop niet loskomt.

Japanse bindwijze tutorial

Geef jezelf een schouderklopje!

Goed gewerkt aan je Japanse bindwijze! Nu je deze basis techniek kent, kan je nog meer geavanceerde bindingen leren of zelfs je eigen binding uitvinden.

 

Is dit de eerste keer dat je een boek bindt? Ben je een ervaren boekbinder en wil je tips delen? We willen je vragen of opmerkingen graag lezen in de reacties hieronder!

 

Pin It on Pinterest