Selecteer een pagina

Toen de jonge Frank Wiesner in 1948 als tiener een stage begon bij een meubelmaker in Duitsland, had hij geen idee dat hij 50 jaar later aan de andere kant van de wereld in Australië zou terechtkomen en dat hij wereldwijd bekend zou worden met zijn ambachtelijk gemaakte boekbindersgereedschappen.

Als 14 jarige ging hij in de leer bij Meester Schirrmacher in Berlijn. Volgens Frank was hij “een beetje chagrijnig, maar hij was oud en daar kon hij ook niets aan doen” maar hij heeft van zijn meester wel het vak geleerd. In het na-oorlogse Duitsland deden ze vooral restauratiewerk.

Avontuurlijk als hij was en op zoek naar een beter leven, vertrok hij in 1952 als één van de 600 jonge mannen naar Australië om te werken voor de Victorian Railways. Hij kon er niet echt het ambacht uitvoeren dat hij had geleerd, maar “Ik heb het eigenlijk nooit helemaal los gelaten (meubels maken) want ik bleef altijd wel dingen voor mezelf maken“.

Later, toen hij zijn vrouw leerde kennen en trouwde, settelde hij zich in Toowoomba, Queensland en begon Frank in 1970 zijn eigen zaak met fijn timmerwerk. Zijn werk viel op en hij werd opgemerkt door Craft Australia, dat een artikel over hem schreef. Als reactie op dit artikel kreeg hij de vraag: “Zou je een boekbinderspers kunnen maken?” Frank had geen idee wat een boekbinderspers was, maar hij zei toch: “Ja, dat kan ik“.

Zo begon hij boekbindersgereedschap te maken en die toestellen worden nu erg gewaardeerd door en verstuurd naar boekbinders over de hele wereld. “Ze gaan de hele wereld rond en maken mensen gelukkig” zegt hij. “Dat geeft me heel veel voldoening. De dingen die ik voor mensen maak, blijven jaren bij hen in huis – ze leven ermee samen.

Vandaag is hij een levendige tachtiger en hij werkt nog steeds 8 uur per dag. Frank zegt, “Ik denk dat werken je jong houdt. Ik hou van wat ik doe. Ik ga nooit met pensioen – waarom zou ik?

Weet je, ik ben altijd een stapje verder gegaan. Ik probeer altijd een nieuwe manier te vinden om de dingen te doen, een betere manier… Zo ben ik nu eenmaal.

Frank Wiesner boekbinderspers

Frank Wiesner toont zijn boekbindersgereedschap

Meer lezen over Frank Wiesner: The Bookbinding Toolmaker

Frank Wiesner logo vind je terug op al zijn boekbindersgereedschap

 

Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest