Selecteer een pagina

Het is zeker geen nieuw fenomeen want in de dertiende eeuw maakte men al pop-up boeken. Ze waren vooral bedoeld als studieboek voor volwassenen. Matthew Paris, een benidictijnse monik,  maakte één van de eerste. In Chronica Majorca gebruikte hij een draaibare schijf om de datum voor christelijke feestdagen te berekenen. Deze schijf was aan de pagina bevestigd met een splitpen.Eén van de eerste pop-boeken was van Vesalius Later gebruikte men ook de flapjes die je open kon klappen, zoals in het anatomisch boek De humani corporis fabrica librorum epitome van Vesalius. Het heeft beweegbare illustraties waarin de menselijke anatomie getoond wordt in verschillende laagjes.

De pop-up boeken zoals we die nu kennen en waarbij figuren te voorschijn komen wanneer een bladzijde wordt omgeslagen, werden heel populair in de twintigste eeuw. Sprookjesfiguren, dieren, architecturale structuren, stripfiguren en andere komen tot leven in fascinerende papieren 3D constructies.

Een lijstje met 7 hedendaagse en magische pop-up boeken die tot de verbeelding spreken.

1. ABC 3D

Als je van typografie houdt dan vind je dit pop-up boek vast geweldig. ABC 3D van Marion Bataille is een grafisch prentenboek waarin de letters van het alfabet op kunstzinnige wijze een pop-up vormen. Heerlijk om te zien: als je het boek openslaat, valt de C om in een D, de E verliest een poot en wordt F, de O en de P gaan aan de wandel als R en Q, en de V spiegelt zich tot een W.

Marion Bataille heeft een klassiek ABC-boek gemaakt dat je in al zijn eenvoud telkens weer op een verrassende manier de vormen van letters doet ontdekken.

2. The Raven

Bij de publicatie van The Raven in 1845 werd Edgar Allan Poe in één klap beroemd. Het is een gedicht over liefde, verlies en waanzin, geliefd en bekend om zijn gestileerde taalgebruik en mysterieuze sfeer. Het vertelt het verhaal van een man die langzaam gek wordt na de dood van zijn geliefde Lenore. In het grote herenhuis, waarin hij zichzelf heeft opgesloten, ziet hij na verloop van tijd een raaf. De raaf spreekt slechts één woord als een antwoord op elke vraag: Nevermore.

Het verhaal wordt nu opnieuw uitgebeeld met donkere, broeierige en indringende illustraties van Christopher Wormell en pop-ups van David Pelham.

The Raven van Edgard Allan Poe - pop-up boek

theraven-popupboek

3. Boven Kamers

Boven Kamers is een pop-up boek over de menselijke hersenen, je ontdekt ze in dit boek op ware grootte. De pop-ups maken die, normaal verborgen hersenen, heel tastbaar. Al bladerend in het boek krijg je een inkijkje in de verschillende hersengebieden en bijbehorende functies van het menselijk brein. Je kan uren blijven kijken naar alle kleine details in dit boek van Moon Brouwer.

De Koninklijke Bibliotheek vroeg Benjamin Elbel om dit spectaculaire pop-up boek te binden. Hij ontwikkelde daarvoor een speciale bindtechniek waarbij de bladen de mogelijkheid krijgen los te komen van de genaaide onderdelen.

Bovenkamers van Moon Brouwers - binding Benjamin Elbel

© foto https://www.kb.nl

4. This book is a planetarium

Kelli Anderson wil dat papier ons iets leert over de wereld. Deze boekkunstenaar heeft van haar boek This Book is a Planetarium een heel bijzonder pop-up boek gemaakt: de pagina’s veranderen onder andere in een planetarium. De sterrenbeelden worden zichtbaar als je er een smartphone met LED licht onder legt.

this book is a planetarium

5. Il etait une fois

Acht klassieke sprookjes, elk gebald in een dubbele pagina pop-up, samengebracht in één prachtig pop-up boek. Je vindt ze allemaal terug in Er was eens: de hoofdpersonages uit de sprookjes Alice in wonderland, Pinokkio, de schone slaapster, Blauwbaard, Peter Pan, Roodkapje, madame Butterfly en Duimelijntje.

Benjamin Lacombe tekende de  schitterende 3D-illustraties, José Pons is de bouwer van de pop-ups.
il etait une fois: duimelijntje in de bloem
il etait une fois: de kaarten van Alice in wonderland

6. Trail - Paper poetry

Nogmaals David Pelham: volg het zilverkleurige spoor (Trail) door een betoverend doolhof van prachtige pop-up landschappen, dat je van rustig over mysterieus naar magisch brengt. De witte uitvoering geeft het een sprookjesachtige uitstraling. Ontwerper David Pelham verwondert en verbaast al wie het spoor wil volgen.
trail

7. M.C. Escher Pop-ups

Het werk van M.C. Escher lijkt sowieso al meer dan drie dimensies te hebben en in dit mooi uitgevoerde boek komt er dan nog eentje bij. De figuren rijzen nu letterlijk en figuurlijk de hoogte in zodra je een pagina omslaat. Courtney Watson McCarthy heeft enkele van de meest fascinerende tekeningen van Escher als pop-up in dit boek opgenomen.M.C. Escher - hoofden in 3D

M.C. Escher in 3D

 

In welk pop-up boek kan jij uren, vol verwondering zitten bladeren?

Ken jij nog een ander heel bijzonder voorbeeld van een creatief boek dat thuishoort in dit lijstje? Laat het me weten in een reactie hieronder.Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest