Het is zeker geen nieuw fenomeen want in de dertiende eeuw maakte men al pop-up boeken. Ze waren vooral bedoeld als studieboek voor volwassenen. Matthew Paris, een benidictijnse monik, maakte één van de eerste. In Chronica Majorca gebruikte hij een draaibare schijf om de datum voor christelijke feestdagen te berekenen. Deze schijf was aan de pagina bevestigd met een splitpen. Later gebruikte men ook de flapjes die je open kon klappen, zoals in het anatomisch boek De humani corporis fabrica librorum epitome van Vesalius. Het heeft beweegbare illustraties waarin de menselijke anatomie getoond wordt in verschillende laagjes.
De pop-up boeken zoals we die nu kennen en waarbij figuren te voorschijn komen wanneer een bladzijde wordt omgeslagen, werden heel populair in de twintigste eeuw. Sprookjesfiguren, dieren, architecturale structuren, stripfiguren en andere komen tot leven in fascinerende papieren 3D constructies.
Een lijstje met 7 hedendaagse en magische pop-up boeken die tot de verbeelding spreken.
1. ABC 3D
Als je van typografie houdt dan vind je dit pop-up boek vast geweldig. ABC 3D van Marion Bataille is een grafisch prentenboek waarin de letters van het alfabet op kunstzinnige wijze een pop-up vormen. Heerlijk om te zien: als je het boek openslaat, valt de C om in een D, de E verliest een poot en wordt F, de O en de P gaan aan de wandel als R en Q, en de V spiegelt zich tot een W.
Marion Bataille heeft een klassiek ABC-boek gemaakt dat je in al zijn eenvoud telkens weer op een verrassende manier de vormen van letters doet ontdekken.
2. The Raven
Bij de publicatie van The Raven in 1845 werd Edgar Allan Poe in één klap beroemd. Het is een gedicht over liefde, verlies en waanzin, geliefd en bekend om zijn gestileerde taalgebruik en mysterieuze sfeer. Het vertelt het verhaal van een man die langzaam gek wordt na de dood van zijn geliefde Lenore. In het grote herenhuis, waarin hij zichzelf heeft opgesloten, ziet hij na verloop van tijd een raaf. De raaf spreekt slechts één woord als een antwoord op elke vraag: Nevermore.
Het verhaal wordt nu opnieuw uitgebeeld met donkere, broeierige en indringende illustraties van Christopher Wormell en pop-ups van David Pelham.
3. Boven Kamers
Boven Kamers is een pop-up boek over de menselijke hersenen, je ontdekt ze in dit boek op ware grootte. De pop-ups maken die, normaal verborgen hersenen, heel tastbaar. Al bladerend in het boek krijg je een inkijkje in de verschillende hersengebieden en bijbehorende functies van het menselijk brein. Je kan uren blijven kijken naar alle kleine details in dit boek van Moon Brouwer.
De Koninklijke Bibliotheek vroeg Benjamin Elbel om dit spectaculaire pop-up boek te binden. Hij ontwikkelde daarvoor een speciale bindtechniek waarbij de bladen de mogelijkheid krijgen los te komen van de genaaide onderdelen.
© foto https://www.kb.nl
4. This book is a planetarium
Kelli Anderson wil dat papier ons iets leert over de wereld. Deze boekkunstenaar heeft van haar boek This Book is a Planetarium een heel bijzonder pop-up boek gemaakt: de pagina’s veranderen onder andere in een planetarium. De sterrenbeelden worden zichtbaar als je er een smartphone met LED licht onder legt.
5. Il etait une fois
Acht klassieke sprookjes, elk gebald in een dubbele pagina pop-up, samengebracht in één prachtig pop-up boek. Je vindt ze allemaal terug in Er was eens: de hoofdpersonages uit de sprookjes Alice in wonderland, Pinokkio, de schone slaapster, Blauwbaard, Peter Pan, Roodkapje, madame Butterfly en Duimelijntje.
6. Trail - Paper poetry
7. M.C. Escher Pop-ups
Het werk van M.C. Escher lijkt sowieso al meer dan drie dimensies te hebben en in dit mooi uitgevoerde boek komt er dan nog eentje bij. De figuren rijzen nu letterlijk en figuurlijk de hoogte in zodra je een pagina omslaat. Courtney Watson McCarthy heeft enkele van de meest fascinerende tekeningen van Escher als pop-up in dit boek opgenomen.
In welk pop-up boek kan jij uren, vol verwondering zitten bladeren?
Heerlijk, ik ben dol op pop-upboeken, dank je wel voor dit bericht.
Dank je wel voor deze informatie. En mocht jij of iemand anders weten waar je een cursus pop up boek maken is. Dan houd ik me aanbevolen. Groet. Charlotte van der Molen.
Wat een orachtige pop upboeien! Geweldig!