Selecteer een pagina

Welke boeken lees jij?
Moeilijke vraag hoor voor een lezer/boekenliefhebber. Er is zoveel te lezen… boeken over de liefde, over vriendschap, over nieuwe dingen en mysterieuze dingen, over spannende dingen en over studiedingen en nog zoveel meer,…
Ook leuk zijn boeken over boeken. Boeken over de liefde voor literatuur, over het reilen en zeilen van een boekhandel, over het maken van boeken of gewoon over boeken zelf.

Ter inspiratie voor de uitdaging Gelezen / Gebonden: een lijstje van 10 boeken die op één of andere manier allemaal over boeken gaan.

1.  De boekendief – Markus Zusak

De boekendief – Markus ZusakDuitsland, 1939. Liesel is pas negen wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin in de buurt van Munchen wordt gebracht. Eén van haar bezittingen is een klein zwart boekje, Het Doodgravershandboek dat ze vond bij het graf van haar broertje.

Haar pleegvader leert haar lezen en ze groeit op met en dankzij de kracht van woorden. Maar het zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een Jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor haar open, maar ook dicht …

De boekendief is mooi en aangrijpend. Je weet wat er gaat gebeuren. Je weet het al vanaf het begin, omdat de Dood het verraadt. Toch wil je het niet weten en lees je verder, en dan gebeurt het toch wanneer je het niet meer verwacht. Het is een verhaal over gewone mensen,  die gewone en alledaagse dingen doen. Je voelt hoe de naderende oorlog steeds meer grip krijgt op het dagelijks leven van de mensen. Zusak weet het zo te beschrijven dat zelfs de lezer een benauwend en drukkend gevoel krijgt.

2. Bericht vanaf de plank (autobiografie van een boek) - Andrea Kerbaker

Bericht vanaf de plank (autobiografie van een boek) - Andrea KerbakerDe schrijver, Andre Kerbaker geeft het woord aan een boek. Het wordt verkocht, gelezen, staat in een mooie boekenkast, wordt verbannen naar de gang, dan doorverkocht. Nieuwe handen bladeren door zijn pagina’s, andere boekenplanken en eigenaren volgen.

Het boek reist verder naar huizen, boekenplanken en antiquariaten… soms maakt het zich vrolijk over de verschillende generaties lezer, luistert naar wat ze zeggen, observeert hun gedrag…

Bericht vanaf de plank is een bijzonder boekje voor wie, net als ik ook benieuwd is naar de lotgevallen van boeken voordat ze in je eigen boekenkast terecht komen.

… Ik heb beslist geluk gehad: vier lezers in zestig jaar is niet gering.

3. De laatste zomer van de rede - Tahar Djaout

De laatste zomer van de rede - Tahar DjaoutBoualem Yekker is boekhandelaar. Hij heeft een kleine boekenwinkel in een land dat meer en meer in de greep geraakt van fundamentalisten. Niemand voelt zich nog veilig en mensen worden vervolgd omdat ze schoonheid creëren en verspreiden. Muziek en kunst wordt verboden. De prachtige poëtische woorden van dit verhaal staan in schril contrast met de teloorgang van de geschiedenis van zijn land.

Boualem Yekker heeft een bijzondere band met boeken. Zij zijn voor hem

onwankelbare vrienden, die de eeuwen en de jaren in zich dragen, zonder ook maar iets van hun kracht en helderheid te verliezen.

Herinneringen, losse beelden, dromen en incidenten wisselen elkaar af.

De ondergaande zon verlengt de schaduwen van de bomen. De wind speelt als een beweeglijke kat met de papieren en dode bladeren, die hij in spiralen rond laat draaien.

De laatste zomer van de rede is een poëtische vertelling en het politieke testament van de Algerijnse schrijver Tahar Djaout, het is een weemoedige ode aan de literatuur en een krachtig protest tegen intolerantie.

4. De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar – Gabrielle Zevin

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar – Gabrielle ZevinEen warm verhaal met humoristische ondertoon. De ingrediënten: een boekhandelaar, een klein boekenwurmpje en het speelt zich af in een boekenwinkel.

In het begin is eenzaamheid het hoofdmotief, maar gaandeweg maakt dat plaats voor vriendschap. Maar bovenal staat de liefde voor boeken centraal.

Grappig is dat ieder hoofdstuk begint met aantekeningen over een bekend boek, uit het aantekeningenschrift van Fikry. Hierin geeft hij commentaar op deze boeken.

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar is een optimistische roman over tweede kansen en de reden waarom we lezen.

5. De voorlezer van 6:27 – Jean-Paul Didierlaurent

De voorlezer van 6:27 – Jean-Paul DidierlaurentGuylain Vignolles neemt elke ochtend de trein van 6:27 uur naar zijn werk. In zijn treincoupé leest hij voor. Hij neemt een stapel papier mee en begint voor te lezen: een recept uit een kookboek, een alinea uit een thriller of een pagina uit een geschiedenisboek.

Het verhaal begint vrij duister, het werk van Guylain roept visioenen van de hel op, zeker voor mensen die net als hij van boeken houden. Naarmate het verhaal verder gaat komt er meer licht in in zijn leven.

Het verhaal in De voorlezer van 6:27 is bij momenten aandoenlijk en ontroerend. De personages zijn mooi uitgewerkt, elk met hun eigen charmante kenmerken en geschiedenis, die in prachtige zinnen worden beschreven.

6. De boekhandel – Penelope Fitzgerald

De boekhandel – Penelope FitzgeraldDit boek is al iets ouder, het werd in 1978 zelfs genomineerd voor de Bookerprize. Het speelt in de jaren zestig en het gaat over de weduwe Florence Green, die in het afgelegen en geïsoleerde kustplaatsje Hardborough een boekhandel begint. Dat gaat niet van een leien dakje, want waar Florence geen rekening mee gehouden heeft is dat niet iedereen op haar boekenwinkel zit te wachten.

In tegenstelling tot wat de titel je zou doen vermoeden gaat dit boek niet over de warme gezellige sfeer in een ouderwetse boekenwinkel, het gaat ook niet over de vreugde van het lezen. De boekhandel gaat wel  over een langzame mislukking. Het verhaal kabbelt rustig verder naar een onvermijdelijke nederlaag. Helaas wordt het nooit spannend of écht ontroerend.

Fitzgerald heeft wel een heel beeldende manier van schrijven. Over Florence, toch een vrij onopvallende vrouw zegt ze:

Van voren zag ze er nogal onbeduidend uit en van achteren al helemaal. Er werd niet veel over haar gepraat, zelfs niet in Hardborough, waar iedereen al vanuit de verte gezien werd en waar alles wat gezien werd over de tong ging. Ze paste de kleding die ze droeg aan de seizoenen aan. Maar iedereen kende haar winterjas, het soort dat gemaakt is om nog een jaar mee te kunnen.

7. 8. 9. en 10. Het Kerkhof der Vergeten Boeken Carlos Ruiz Zafon

Natuurlijk mag in een lijstje van boeken over boeken Het Kerkhof der Vergeten Boeken van Carlos Ruiz Zafon niet vergeten worden.

De schaduw van de wind was in 2001 wereldwijd een succes. Het boek vormde het eerste deel van een vierluik, waarin de betovering door boeken, liefde, en vriendschap een belangrijke rol spelen. Acht jaar later kwam er een vervolg: Het spel van de engel en in 2012 kwam De gevangene van de hemel uit, het derde en dus op een-na-laatste deel.

7. De schaduw van de wind

De schaduw van de windIn het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen.

Vanaf dat moment verandert het leven van Daniel volkomen. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En heel merkwaardig, alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, lijken deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.

8. Het spel van de engel

Het spel van de engelIn het turbulente Barcelona van de jaren twintig krijgt de jonge schrijver David Martín, geobsedeerd door een onmogelijke liefde, het aanbod om een boek te schrijven zoals nog nooit geschreven is, een boek dat de wereld zal veranderen. Hij zal een zeer hoge tol voor moeten betalen.

David raakt als kind verzeild in het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daar stuit hij op het sinistere, religieuze boek Lux Aeterna, verschenen bij de Parijse uitgever Andreas Corelli – zijn opdrachtgever – en geschreven door ene Diego Marlasca. Ooit behoorde Davids huis met de toren toe aan deze onfortuinlijke advocaat, die zich helemaal op het schrijven toelegde, tot hij onder duistere omstandigheden thuis om het leven kwam. Spoedig blijken er tussen hemzelf en Marlasca meer parallellen te bestaan dan David kon vermoeden …

Het spel van de engel is een verhaal vol intriges, verraad, vriendschap en tragedie, maar ook een verhaal over de gevaarlijke kunst van het schrijven en de macht van woorden.

9. De gevangene van de hemel

De gevangene van de hemelBarcelona, 1957. Daniel Sempere en zijn vriend Fermín Romero de Torres, de helden uit De schaduw van de wind, moeten er opnieuw op uit om de grootste uitdaging van hun leven het hoofd te bieden.

Net nu het leven hun schuchter begon toe te lachen, duikt er een verontrustende figuur op in de boekwinkel van de heer Sempere en hij dreigt een gruwelijk geheim te onthullen dat al decennia ligt begraven in het duistere geheugen van de stad.

De gevangene van de hemel is een fantastisch verhaal vol intrige en emotie dat ons naar het Barcelona van de jaren veertig en vijftig transporteert en waarin de betovering van boeken, liefde, en vriendschap weer net zo’n belangrijke rol spelen. In De gevangene van de hemel komen de verhaallijnen van De schaduw van de wind en Het spel van de engel samen en leiden naar het mysterie dat zich schuilhoudt in het hart van het Kerkhof der Vergeten Boeken.

10. Het labyrint der geesten

Daniel Sempere is niet langer dat kleine jongetje dat een uniek exemplaar van De schaduw van de wind vindt in Het kerkhof der vergeten boeken. Inmiddels is hij een jongeman die zich nog steeds het gezicht van zijn moeder niet kan herinneren en zweert de ware toedracht van haar dood te ontrafelen. Een oude bekende, een mysterieus boek en talrijke omzwervingen door Barcelona en Madrid brengen hem steeds dichter bij de waarheid.

Opnieuw zal Zafón ons betoveren met een wonderlijke reis door zijn magische universum waarin alle hoofdpersonen van deze saga weer de revue passeren. Het labyrint der geesten, wat de ontknoping van Het kerkhof der vergeten boeken moet worden, zal in de tweede helft van 2017 in het Nederlands verschijnen. Ik kijk er alvast naar uit!

 

Wat zijn jouw favoriete boeken over boeken?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest