Selecteer een pagina

We hebben er allemaal wel eens eentje gehad: een papiersnee. Wel bizar dat zo’n klein wondje dat je niet of nauwelijks ziet toch zoveel pijn kan doen. De wond die een papiersnee veroorzaakt is echter veel gemener dan die eruit ziet.

Ferris Jabr - Redacteur van Scientific American legt het uit in dit filmpje:

Ferris Jabr verklaart dit bizarre pijntje als volgt:

Onze handen zijn erg gevoelig door de aanwezigheid van nociceptoren. Deze neuronen sporen mogelijke schade op. Dus wanneer je jezelf verbrandt, chemicaliën op je handen terechtkomen of de huid beschadigd raakt, dan worden de nociceptoren hyperactief. Ze lokken een waterval van elektrische en chemische signalen uit die uiteindelijk het brein bereiken, waardoor we de nieuwe kwetsuur gewaar worden.

Een andere verklaring is dat het papier niet zo een mooie wonde maakt als je zou denken. Op microscopisch niveau is de rand van papier allesbehalve scherp. Daarom gaat dit meer door je huid als een zaag dan als een mes. Om het nog erger te maken, laat het papier nog partikels met chemicaliën achter in de wonde die irriteren. En papiersneetjes zijn vaak erg oppervlakkig, waardoor de nociceptoren open en bloot komen te liggen. Dit betekent dat bij elke wasbeurt de wonde terug opengaat en de nociceptoren weer overstuur raken.

Wat kan je doen bij een papiersnee

Omdat de rand van papier niet glad is, maar eerder kartelig als een zaag krijg je bij een papiersnee een rafelige wond waardoor veel zenuwen geraakt worden. Het zijn ook vaak je vingertoppen die je open haalt aan papier, dus telkens wanneer je iets doet met je handen haal je het wondje ook telkens weer open. Alsof dat al niet erg genoeg is, bevat papier ook vaak chemicaliën als bleekmiddel, waardoor de wond nog meer gaat irriteren. Als klap op de vuurpijl is een papiersnee vaak niet diep genoeg om te bloeden, waardoor er geen bloed in de wond stolt en deze dus niet snel dichtgaat. Doordat er geen bloed in de wond stolt, blijven de zenuwuiteinden blootgesteld en gevoelig.

De truc is om de wond dicht te maken met een helende zalf. Maar wist je dat lipbalsem ook werkt? Smeer de wond in met wat Labello of welk merk dan ook en je hebt er geen last meer van!

Belangrijk: snij wel het topje van het lippenstifje af voordat je hem gebruikt voor een wondje, anders loop je het risico om een infectie op te lopen en dan heb je er nog langer last van.

labello

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest