Selecteer een pagina

Wat is een boek?

Als we aan een boek denken, dan visualiseren we ons meestal een object dat op een boekenrek staat en dat pagina’s, een kaft, woorden en afbeeldingen bevat. Maar een boek kan ook veel meer zijn. Boeken kunnen groot zijn en soms heel klein, van miniaturen tot koffietafelboeken, notaboekjes en journals. Ze kunnen heel verschillende vormen en stijlen hebben. Terwijl een klassiek bibliotheekboek rechthoekige bladzijden heeft, gemaakt is van enkelvoudige bladen die aan één zijde samen genaaid zijn, kunnen andere boeken ook pagina’s hebben die in ongebruikelijke vormen geknipt of gevouwen zijn. Mooie afdrukken van foto’s of kunstwerken kunnen zelfs ongebonden blijven en als een bundel in een map of doos zitten. Andere boeken hebben dan weer verschillende accordeon vouwen waarbij de pagina’s groter kunnen worden en naar buiten kunnen draaien.

Een andere vraag: wat is een pagina?

Als een pagina iets is waar informatie of afbeeldingen op staan, is de harde schijf van een computer dan ook een pagina? Een pagina van papier kan tot een interessante vorm gevouwen worden. Zakken of enveloppen kunnen ook pagina’s zijn.

Wat is een kunstboek?

Een kunstboek of artist book kan gedefinieerd worden als een origineel, uniek kunstwerk dat raakpunten heeft met één of meerdere kunstdisciplines, vormgegeven in een boek.

Het kan enorm groot zijn of net heel klein en het kan in om het even welk materiaal gemaakt zijn. Zo’n boek is zeker gemaakt om vast te houden, om open te maken en weer dicht te doen en meestal is het ook wel te bekijken in een wel bepaalde volgorde. De meeste kunstenaarsboeken zijn intiem, hebben een zekere graad van aandacht en contemplatie nodig om de gebalde emotie of observaties die er in zitten te kunnen ervaren.

 

Ik vind de beschrijving van Keith A. Smith heel bijzonder:

Since the format exist in space, it is nearer to sculpture than to painting. Since it exists in time, it has more properties of cinema than the still-photography it might contain. A book of text or prints is moving pictures. Rather than a compilation of of single sheets, each book is an organized totality, a union of states, each sheet subordinate to that union.

een heel vrije vertaling:

Aangezien het object (boek) in de ruimte bestaat, staat het dichter bij een beeldhouwwerk dan bij een schilderij. Aangezien het in de tijd bestaat, heeft het meer raakpunten met een film dan met een foto. Een boek met tekst of afbeeldingen bekijk je als bewegende beelden. In plaats van een verzameling losse bladen is elk boek een samengesteld geheel, een Unie van Staten, waarbij elk blad ondergeschikt is aan dat geheel.


Photo Credit: Olaya B via Compfight cc

 

Wat is jouw definitie van een boek?

Pin It on Pinterest