Selecteer een pagina

Zelf een boek maken is eenvoudiger dan je denkt. Met een stuk papier en een schaar kom je al een heel eind. Voeg er nog een naald en een draad aan toe en je hebt al wat je nodig hebt om te starten.

In deze blog zal je later nog tutorials over creatief boekbinden vinden en soms ook wel een iets meer geavanceerde techniek. Maar laat je zeker niet afschrikken! Bekijk je eerste boekjes als een voorbeeld - het zijn nog blanco boekjes. Als je je wat meer vertrouwd voelt, kan je misschien zelfs je eigen binding creëren. Als je inspiratie hebt, kan je je boekproject ook eens langs een andere invalshoek benaderen. In plaats van eerst je boekje te maken, zou je eerst de woorden en foto’s kunnen verzamelen en dat dan verwerken in een boek. Of vindt iets van jezelf… een herinnering, een emotie… waarvan je het gevoel hebt dat je het op een of andere manier moet uiten, vertellen…

Stel jezelf 2 vragen: “Wat wil ik maken?” en “Wat wil ik zeggen?“. Beantwoord deze vragen en laat je creativiteit de vrije loop.

Als we iets nieuws willen leren, zijn we meestal bang om toe te geven dat we beginners zijn en maken we er ons zorgen over dat we fouten zullen maken. Als kunstenaar wil ik het graag anders bekijken: ik verwelkom ongelukjes, fouten, onvolkomenheden…

Er is geen betere manier om een nieuwe techniek te leren. Dus ik daag je uit om je angsten opzij te zetten en je fouten te omarmen. Je mag best een beetje chaotisch te werk gaan. Experimenteer! Ongelukjes zijn geweldige kansen. Benut ze om er iets nieuw uit te leren. Met de ervaring die je al doende opbouwt zal je zelf de binding kunnen ontwerpen die past bij jouw specifieke project en zal je leren hoe die bepaalde vorm past bij die bepaalde inhoud.

Over inhoud gesproken… Het persoonlijk maken van jouw boek met je eigen foto’s en souvenirs is één van de leukste dingen in het proces van creatief boekbinden. Door die persoonlijke toets wordt jouw boek echt levendig.

 

Photo Credit: Olaya B via Compfight cc

 

Zou jij ook willen beginnen met creatief boekbinden? of ben je al een geroutineerd boekbinder? Deel je ervaringen hieronder.

Pin It on Pinterest