Selecteer een pagina

De Canadese Rhonda Miller begon vorig jaar op 1 januari een bijzonder boekbindproject. Ze nam zich voor om 365 boeken te maken, elk met een andere binding. Toen ik vorig jaar de aankondiging van dit ambitieuze project las op My Handbound Books, de blog van Rhonda Miller, kreeg ik het benauwd in haar plaats.

365 boeken

365 handgemaakte boeken in evenveel dagen en allemaal met een andere binding… indrukwekkend! Ik heb veel respect voor iemand er ook in slaagt om zo’n intensief idee tot een goed einde te brengen. Wat een discipline! Ik vind het zelf plezierig om zoiets op een afstandje te volgen, maar het zelf echt uitvoeren? Dat is nog wat anders.

Het eerste boek op 1 januari 2015 was een historische Japanse binding: de retchōsō binding. Gevolgd door een gekruiste structuur binding van Carmencho Arregui, een koptische binding, een tunnelboek, een … en ga zo maar door…

Toegegeven, ze zegt zelf ook dat ze niet altijd elke dag een nieuw boek heeft gemaakt… hier en daar heeft ze ook een foto gepost van een boek dat ze al eerder had gemaakt maar dat doet voor mij toch niets af van de totale prestatie!

Rhonda Miller heeft haar plan heel lang, heel strikt volgehouden. Van 1 januari tot en met 30 september, elke dag een boek. Zelfs tijdens een kampeertrip met de familie bleef ze verder bloggen en boeken maken. En dan op 1 oktober begint het een beetje te sputteren. Niet omdat ze geen inspiratie meer heeft, maar gewoon: omdat het leven er tussen komt. Druk met andere bezigheden en een verhuis naar een nieuw atelier, maar ondertussen werkt ze wel weer gestaag verder.

Tutorials

Het is mooi dat Rhonda in haar blogberichten ook vermeld waar ze haar ideeën vandaan heeft. Bij heel wat boeken verteld ze wie de binding voor het eerst beschreven heeft of plaatst ze een link naar een tutorial elders op het net. Als je zo’n tutorial tegenkomt die je zou willen proberen en die je graag in het Nederlands zou willen lezen, laat dat dan weten in een reactie hieronder. Ik neem dan wel contact op met de auteur en vraag dan zijn of haar toestemming om hier een Nederlandse vertaling neer te zetten.

De auteurs/boekbinders die haar blijkbaar toch het meest geïnspireerd hebben, zijn:

Keith Smith met

Carmencho Arregui met

Franz Zeier met

Monica Lange met

Kojiro Ikegami met

Tentoonstelling

Als één de volgers van haar blog bij boek nummer 100 vraagt of ze al haar boeken ook mooi heeft uitgestald, antwoord ze:

I don’t have the books on display. They are packed in a box! Some are sold too, so they have moved to their forever homes

Behalve degene die ze ondertussen heeft verkocht, zitten ze allemaal bij mekaar in een doos!

Dat is toch een beetje zonde, vind je ook niet? Daarom heb ik besloten om al die boeken toch ten toon te stellen op een eigen Pinterest bord.

Enkele van mijn favorieten:

Rhonda Miller - boek 298

© Rhonda Miller

Rhonda Miller - boek 97

© Rhonda Miller

Rhonda Miller - boek 82

© Rhonda Miller

Rhonda Miller - boek 181

© Rhonda Miller

Bijna klaar

Dus nee, het lukte haar niet om haar project met 365 boeken af te werken tegen 31 december 2015. Op dat moment had ze er nog 72 te gaan, maar ze heeft zichzelf beloofd om het project toch af te werken binnen een redelijke termijn.

Op dit moment zit ze aan boek nummer 334. Ik ben alvast benieuwd naar de volgende.

Ik houd je op de hoogte!

 

 

Pin It on Pinterest