Selecteer een pagina

Zijn Vlaams klinkende naam doet het niet vermoeden, maar Benjamin Reynaert is geboren in Zuid Korea en opgegroeid in Detroit, Michigan (Verenigde Staten).

Voor zover hij zich kan herinneren, heeft Benjamin altijd getekend en hij zegt dat de eerste dingen die hij tekende:

huizen waren, op afzonderlijke vellen papier. Ik heb altijd gedacht in termen van orde en uiteindelijk ook beseft dat ik kon werken in deze verhalende vorm. Mijn liefde voor architecturale concepten heeft me een basis gegeven om boekstructuren te onderzoeken en te ontwikkelen. Het eerste boek dat ik ooit heb gemaakt was tijdens mijn architectuur opleiding en ik ben daarna nooit meer gestopt met boekbinden!

Benjamin Reynaert Boekbinder

Vorm en functie

Zijn interesse voor het maken van boeken begon op school.

Ik begon kleine boekjes te maken voor mezelf en voor vrienden. Daarna heb ik een cursus druktechniek gevolgd en boekbinden was daarvan een onderdeel. Ik was onmiddellijk verkocht en ik bleef nieuwe boekprojecten en structuren ontwikkelen in eender welke cursus die ik daarna nog volgde.

Hij wil graag boeken maken die zowel mooi zijn om te zien als om vast te houden.

Benjamin Reynaert Boekbinder

Inspiratie vind je overal

Terwijl Benjamin werkt aan andere projecten die niet zozeer iets met boekbinden te maken hebben, vindt hij ook inspiratie voor zijn boekbindwerk.

Of ik nu een nieuwe doos-structuur zie of ik zoek naar een andere manier om iets te fotograferen… Ik vind ook inspiratie in New York City: een ticket krijgen op de trein, of een nieuwe tentoonstelling zien, zelfs struikelen in een winkel.

Artistiek, zegt hij beïnvloed te zijn door Laurel Parker, een Amerikaans boekbinder die in Frankrijk woont.

Ik heb haar werkproces altijd mooi en snel gevonden, haar werk zelf is adembenemend.

en door Jean Bartlett van Bloodroot Press.

Haar werk is rustig en subtiel, en ik ben altijd onder de indruk om te zien hoe de inhoud en het bindwerk zo mooi samen gaan, elkaar ondersteunen. Ik heb voor haar gewerkt en zo heel veel kunnen leren over techniek en wat het betekent om een boekbinder te zijn.

Benjamin Reynaert Boekbinder

Tastbaar

Benjamin Reynaert houdt van de tactiliteit van boeken.

Wat ik heel plezierig vind aan Boekbinden is de schaal, dat je het resultaat van je werk in je handen kan houden. Ik ben altijd blij om een boek vast te kunnen pakken wanneer het eenmaal droog is en net uit de boekenpers komt.

Hij houdt van het hele proces van het maken.

Benjamin Reynaert BoekbinderIk heb een sterke binding met en waardering voor de materialen en gereedschappen waar ik mee werk en ik hou van het proces van Boekbinden — het verwerven van de materialen, het snijden of scheuren papier, het maken van boekbinderslinnen, het afronden van hoeken, het vouwen, een draad in de naald steken en naaien, het klaarmaken van de lijm. Het zit in de kleine dingen.

Benjamin Reynaert Boekbinder

Benjamin Reynaert Boekbinder

Benjamin Reynaert Boekbinder

Benjamin Reynaert Boekbinder

Benjamin Reynaert Boekbinder

Benjamin Reynaert Boekbinder

Meer foto’s van het werk van Benjamin Reynaert vind je op

 

Inspiratie voor dit blogbericht: een artikel in der serie Makers van Fairgoods

 

 

Pin It on Pinterest