Selecteer een pagina

Boeken kapot maken… brrr… eigenlijk vind ik het zonde, ik kan het nauwelijks over mijn hart krijgen…. Toch moet je realistisch blijven, er worden jaarlijks wereldwijd een pak nieuwe boeken uitgeven. Alleen in Vlaanderen verschenen er in 2014 al 11.013 nieuwe titels. Dat zullen er in Nederland ongetwijfeld nog een stuk meer zijn. Natuurlijk zijn dat niet allemaal meesterwerken, daar zit van alles tussen: een software handleiding bijvoorbeeld of een manifest van één of andere politicus of een reisgids, vandaag razend actueel maar morgen hopeloos verouderd. Door de overdaad aan titels belanden jaarlijks ook weer zoveel boeken bij het oud papier.

Als je ze nu eens zou hergebruiken? Als je nu eens zou spelen met boeken en er iets leuks van maken?

In dat geval kan je inspiratie vinden in Playing with Books: The Art of Upcycling, Deconstructing, and Reimagining the Book van Jason Thomas. Het boek laat stap voor stap zien hoe je nog iets leuks kan maken van je oude boeken.

We cannot hope to save all the books from the landfill — this is a Sisyphean task.  But we can be inspired by the creativity of these artists, who reinterpret both lowly and lofty books into something more

Met verschillende technieken slaagt Jason Thompson er in om een oud boek telkens opnieuw om te vormen tot een mooi en dikwijls ook nuttig kunstwerkje.

The following pages feature work from artists who turn the book form on its head by using bookbinding, woodworking, paper crafting, origami, textile, and decorative arts techniques…

Inhoud van het boek

1. Fold, mutilate, staple & spindle

In het eerste hoofdstuk worden enkele basisbeginselen en technieken uitgelegd. Je vind er informatie over de verschillende lijmen, snijmaterialen en andere boekbindersgereedschappen.

2. Novel ideas for artists & bibliophiles

In het tweede hoofdstuk toont Thomson enkele kleine projectjes om te leren spelen met het materiaal van oude boeken. Een paar voorbeelden: wenskaart met een illustratie uit een oud boek of met de kaft van een pocketboek, enveloppen met tekstpagina’s, een mapje uit een boekenkaft, een houder voor visitekaartjes uit een gevouwen pocketboek,…

wenskaarten van pocketkaften

Leuke ideetjes voor de kerstdagen:

  • geschenkjes inpakken met bladzijden uit een oud boek en versierd met een zelfgemaakte papieren ster

    geschenkjes inpakken en versieren met oude boeken

  • kusadami of origami bloemen maken om je kersttafel te decoreren

    kusadami of origami bloem maken

  • bollen voor in de kerstboom

    Kerstbal maken van papier - hoe doe je dat?

  • zelf je geschenkjes maken, zoals een halsketting met rondjes papier

3. Reimaging the book

In hoofdstuk 3 gaat het spelen met boeken nog verder en gaat Jason Thompson op zoek naar kunstenaars die het boek volledig omvormen tot een kunstobject.

Betty Pepper - ring in een boek

Brian Detmer bijvoorbeeld die een volledige encyclopedie heeft omgevormd tot een menselijk hoofd. Of Betty Pepper die een ring heeft gemaakt uit de bladzijden van een boek en datzelfde boek dan een nieuwe functie geeft als geheime bergplaats voor die ring. Thomas Allen knipt en vouwt de figuren en personages uit oude pockets en laat ze zo een nieuw verhaal vertellen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, andere artiesten die aan bod komen zijn o.a. Nicci Cobb, Jacqueline Rush Lee, Guy Laramee, Mike Stilkey, Doug Beube en Nicola Dale.

Met ieder project wordt je verbeelding als lezer geprikkeld en krijg je inspiratie om ook zelf met zo’n afgedankt boek aan de slag te gaan. Playing with books is een boek voor alle leeftijden, sommige projecten kan je samen met je kinderen of kleinkinderen maken… tof tijdens de kerstvakantie.

En nu aan de slag… ga spelen met boeken!

Gooi nooit nog een boek weg. Ga zelf spelen met boeken en geef dat oude boek een nieuw leven.

Ik hoop dat ik jou ook een beetje heb kunnen inspireren. Je kan het boek vinden bij bol.com: Playing with Books: The Art of Upcycling, Deconstructing, and Reimagining the Book 

 

pop-up boek kerstmis

Pin It on Pinterest