Selecteer een pagina

De eerste van mijn stapeltje nieuwe boeken: boekbespreking van de 2 delen van 500 handmade books

De boeken zijn uitgeven door Lark Books in de 500 serie. Deze serie bestaat uit dikke fotoboeken van modern, meestal handgemaakt, design over onderwerpen gaande van juwelen, keramiek en nu dus ook over handgemaakte boeken.

500 handmade books - Inspiring interpretations of a timeless form

500 handmade booksNa een inleiding van Steve Miller, die de selectie heeft gemaakt, toont het eerste boek 500 handmade books - Inspiring interpretations of a timeless form (2008) 400 pagina’s met foto’s van boekbindwerken.

Het boek is mooi vormgegeven. Mooie foto’s, voor de meeste handgemaakte boeken zelfs 2 foto’s per boek. De grootste foto toont de kaft van het boek en de tweede foto geeft een inkijkje op de inhoud. Spijtig dat die foto vaak te klein is om een goed idee van de inhoud te krijgen. De boeken worden opgevoerd als stille standbeelden, met vermelding van de naam van de kunstenaar en de titel van het werk, de datum van de creatie, de afmetingen en de gebruikte materialen.

Dat is wel heel clean. Het lijkt een beetje op een veilingcatalogus. Wat ik mis, zijn de woorden… ja ik hou van een verhaal. Het verhaal van het boek en van de maker van het boek. Enkele woorden van de kunstenaar over zijn of haar boek, over de inhoud en wat hem of haar heeft geïnspireerd. Dat zou het voor mij al een stuk aantrekkelijker maken.

500 handmade books - volume 2

500 handmade books – volume 2 (2013) is het tweede boek in deze reeks. Waar ik bij het eerste deel een beetje op mijn honger bleef zitten, is ook nu weer het geval. Ik mis nog steeds de woorden bij de boekkunstwerken.

Ook dit 2de deel is mooi gemaakt met goede foto’s, maar nog steeds te weinig inkijk op de inhoud van het handgemaakte boek. Een leuk verschil in dit 2de deel is dat de selectie nu gemaakt werd door Julie Chen. Boeiend is wat ze zegt in haar inleiding:

“..students ask me to explain exactly what an artist’ book is… I usually make an analogy between a book and a pocket calculator… the pocket calculator—once a thing of wonder—has become so commonplace that it’s a stand feature on every home computer and smartphone. But how many people have the knowledge required to fully utilize it, to take advantage of all its functions?…To a well-informed few…the pocket calculator is a power tool that can solve complex problems. That is where the connection to artists’ books comes in. Most people know, or think they know, what a book is. In its most basic format, it’s a common everyday object…But just like the pocket calculator, a book has hidden powers that are utilized only by those with special knowledge. In the hands of an artist, a book’s full potential is realized. It’s transformed into something more than just a container for information. It becomes an experimental medium for creative expression.”

De getoonde kunstwerken in de twee boeken zijn wel schitterend. Beide selecties van telkens 500 handgemaakte boeken geeft een mooi overzicht van het modern boekbinden van de laatste jaren.

Ikzelf hou van woorden bij de boeken, maar als jij graag naar boeken kijkt, dan moet je jezelf deze boeken zeker cadeau doen.

Pin It on Pinterest