Selecteer een pagina

Wat mensen al niet met boeken doen. Er zijn er die ze schrijven, ze willen publiceren en natuurlijk: ze graag lezen. Boekkunstenaars willen ze dan weer liever ontleden, er in snijden, ze versnipperen, er mee beeldhouwen… ik weet het, het is een beetje een vreemd idee voor een boekbinder.

Geef het toch maar een kans, want er zijn kunstenaars die van afgedankte boeken iets heel moois maken.

Een boek is meer dan een verbale structuur of serie van verbale structuren: het is de dialoog die het teweegbrengt met de lezer… je moet een ruimte creëren tussen de tekst en je eigen voorstellingsvermogen – Jorge Luis Borges.

Kijk en geniet van een bibliotheek van onleesbare boeken, boeken die niet meer interessant zijn voor hun inhoud van woorden maar voor hun prachtige vorm.

Barbara Wildenboer

De Zuid-Afrikaanse Barbara Wildenboer vormt een boek over tuinieren om tot een harige, groene creatuur dat zo uit het boek lijkt gekropen.

kunstboek Barbara Wildenboer

© foto Barbara Wildenboer

Andrew Hayes

Andrew Hayes houdt van boeken. Het boek is voor hem een verleidelijk object om vast te nemen, er aan te ruiken, er met je vingers door te gaan. De inhoud van het boek is voor zijn werk niet zo belangrijk. Door de vorm, het oppervlak en de textuur van het boek te combineren met metaal wil hij zijn eigen verhaal vertellen.

kunstboek Andrew Hayes

© foto Andrew Hayes

kunstboek Andrew Hayes

© foto Andrew Hayes

Jessica Drenk

Het werk van Jessica Drenk is geïnspireerd door vormen in de natuur, complexe patronen en texturen. Ze maakt sculpturen en installatiewerk uit heel verschillende materialen.
Ik hou erg van het werk Cerebellum, het is gemaakt van in repen gesneden boeken en was. Het materiaal en de vorm verwijst naar informatie/kennis.
Cerebellum kunstboek Jessica Drenk
© foto Jessica Drenk
Cerebellum kunstboek Jessica Drenk
© foto Jessica Drenk

Jacqueline Rush Lee

Kunstenares Jacqueline Rush Lee laat zich voor haar werk inspireren door de Argentijnse dichter en schrijver Jorge Luis Borges, ze onderzocht het boek als object, medium en archetypische vorm. Waar het boek voor de ene iets is dat af is en er uitsluitend toe dient om gelezen te worden, is het voor Jacqueline Rush Lee een grondstof. Wanneer een boek bestemd is om weg te gooien, wil zij het als het ware fossiliseren om het te behoeden voor het verdwijnen. De boeken worden door haar ondergedompeld in water, gedroogd en samen geplaatst. Ze veranderd de volledige morfologie van de boeken om ook op haar manier een nieuw verhaal te schrijven.

kunstboeken Jacqueline Rush Lee
© foto Jacqueline Rush Lee

Bewaren

Cara Barer

Deze Amerikaanse boekkunstenaar is eigenlijk een fotogafe en ze heeft een schitterende collectie opgebouwd met foto’s van haar werk. Cara Barer legt boeken in het water en kijkt hoe ze vervormen. Het resultaat is bijzonder mooi.

kunstboek Cara Barer

© foto Cara Barer

kunstboek Cara Barer

© foto Cara Barer

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Pin It on Pinterest